Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

I en färsk undersökning, utförd av Vagisan, uppgav 42 procent av kvinnorna över 35 att de har symtom på vaginal torrhet.
I en färsk undersökning, utförd av Vagisan, uppgav 42 procent av kvinnorna över 35 att de har symtom på vaginal torrhet. Foto: Shutterstock

Torra slemhinnor och östrogenkräm – gynekologens svar på 13 intima frågor

När kan en ­östrogenkräm vara bra? Och hur slipper du jobbiga flytningar? Gynekologen Farnosh Sørensen svarar på några vanliga frågor om din ­under­livshälsa.

1. Stämmer det att man ska undvika vatten i ­underlivet?

Svar: Ja, man bör undvika att aktivt skölja med vatten inuti vaginan eftersom det kan orsaka irritation och störa den naturliga bakteriefloran som håller din vagina ren.

2. Hur ska jag tvätta ­underlivet? 

Svar: Tvätta gärna underlivet med en mild eller oparfymerad tvål när du duschar eller badar. Se till att vattnet inte är för varmt och var noga med att skölja bort all tvål efteråt. Men skölj eller spola alltså inte vatten inåt i vaginan, bara utanpå.

3. Varför får jag svamp efter en antibiotikakur?

Svar: Floran i underlivet förändras, ­eftersom vaginans nyttiga mjölksyrebak­terier slås ut. Det medför att jästsvamp lättare får fäste, förökar sig och ger upphov till svampinfektion i underlivet.

4. Mitt underliv känns torrt. Hjälper det med en kräm för underlivet?

Svar: Ren olja rekommenderas. Se till att oljan är fri från parfym som kan irritera. Stryk några droppar på ­underlivet så skyddar du slemhinnor och hud från uttorkning. Om du har östrogenbrist så hjälper ofta en lokal östrogensalva.

5. Kan bad i klorerade pooler störa balansen?

Svar: Ja, om du badar ofta i pooler och har återkommande problem med irritation och infektion i ditt underliv så kan balansen i underlivet ha störts. Dessa problem kan ­förebyggas genom att du tillför probiotika (mjölksyrebakterier).

6. Jag vill lukta gott – är det okej med parfymerade produkter i underlivet? 

Svar: Nej, parfymerade produkter ska ­undvikas, då de kan irritera känslig hud och slemhinnor. 

7. Kan sexlivet bli bättre med östrogenkräm? 

Svar: Om du har sköra slemhinnor på grund av östrogenbrist kan östrogenkräm hjälpa så att den sexuella upplevelsen känns bra. Sexlivet kan däremot inte bli bättre enbart på grund av östrogenkräm.

8. Vilka är fördelarna och riskerna med östrogenkräm? 

Svar: Lokal östrogensalva stärker slemhinnan i underlivet och hjälper till att lindra besvären som uppkommer vid torra slemhinnor. Ibland kan kvinnor med irriterade och sköra slemhinnor uppleva en ökad sveda initialt vid behandling med östrogensalva. I övrigt finns inga påtagliga risker med östrogensalva i de fall man har en konstaterad östrogenbrist i slemhinnorna. 

9. Vilket sätt är mest skonsamt om man vill ta bort oönskad hårväxt? 

Svar: Hårborttagning med varmt vax eller med laser är mest skonsamt. 

10. Hur ser ”friska” flytningar ut? 

Svar: Flytningar kan skilja sig i mängd och utse­ende. De kan vara alltifrån genomskinliga till vit­aktiga och förändras ofta i kontakt med luften, då de får en ljusgul till brunaktig färg. Flytningar luktar lite syrligt, men inte illa.

11. Vilka tecken ska man vara vaksam på gällande ”sjuka” flytningar?

Svar: Var uppmärksam om flytningarna är grågula, blodiga, rosa, rödbruna, gröna, gryniga, om de luktar fisk eller om de luktar illa rent generellt. 

12. Kan man slippa rikliga ­flytningar på något sätt? 

Svar: Flytningar är helt normalt och kroppens egen metod för att hålla vaginan ren och frisk. Men du kan prova att använda olja istället för tvål när du tvättar underlivet. Undvik tajta, åtsittande underkläder av syntetmaterial och lufta underlivet då och då för att minska flytningar. Sov exempelvis gärna utan trosor då du har möjlighet. 

13. Vad hjälper bäst mot ­svampinfektioner? 

Svar: Att behålla den naturligt sura miljön i underlivet för att inte störa balansen i slidan. 

LÄS OCKSÅ: Vaginal laser mot sköra slemhinnor - funkar det? 

MYS FÖR MUFFEN – bra produkter för ditt underliv

Torr? Sveda eller klåda? Här får du koll på några potentiella problemlösare.

Vagitorier för torra slemhinnor som orsakas av östrogenbrist. Receptfria östrogenvagitorier som används vid underlivsbesvär som beror på ­östrogenbrist, till exempel torra slemhinnor. Innehåller det kvinnliga könshormonet östriol. Östrogenvagitorier, Ovesterin. Mer info och köp här (länk till återförsäljare) 

Parfymfri kamomillolja för tvätt och smörjning.
Olja, Intimate calming oil, Deodoc. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

Fuktgivande glidmedel. Fuktgivande, ­vattenbaserad gelé som är ofärgad och ätbar (!). Passar både för massage och som glidmedel. Gelé för njutning, Sense me caring massage glide, RFSU. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

Hormonfri vaginalgel. Genomskinlig gel som ska föras in i underlivet med hjälp av en applikator. Mjukar upp inifrån och hjälper mot torrhet, smärta vid samlag samt sveda och klåda i slidan. Vagivital. Mer info och köp här (länk till återförsäljare). 

Små, hormonfria vagitorier för dig som har besvär med torrhet. Fuktkrämen mjukgör och håller underlivet smidigt. Hjälper även till att behålla det naturliga pH-värdet. Fuktkräm, 16 st vagitorier, Vagisan. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

Parfym- och hormonfri kräm att använda när du upplever torrhet och sveda. Kan förebygga svamp, då den hjälper underlivet att behålla en sund bakterieflora, med hjälp av mjölksyrebakterier. Probiotisk kräm, Ellen. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).  

Besväras du av torra slemhinnor? Klåda? Oroande flytningar? Sök hjälp hos sjukvården innan du börjar självmedicinera.

LÄS OCKSÅ: ”Jag har torra slemhinnor och sex gör ont” – kvinnoläkaren ger råd

 

Snipp, snipp, hurra! Nu är fiffi i fokus

Vaginal torrhet. Det ämnet är just nu på topp-fem-listan över tabubelagda samtalsämnen, tillsammans med onani och impotens. Foto: Shutterstock

Onani, ­konst, doftljus och vård av torra slemhinnor. Vaginan är på allas (blygd)läppar just nu. Här får du lite mer koll på livets underliv – som­ ­äntligen står i centrum.

Inte sedan 70-talets sexuella frigörelse har det varit så mycket fokus på det kvinnliga könsorganet som nu. Vaginan, snippan, muffen, fittan, slidan – kvinnors kanske känsligaste kroppsdel ska ­plötsligt granskas, stimuleras, oljas, släppas fri, masseras, bli hyllad i sociala medier och vara ­föremål för kändisars fascination (och även deras ­lukrativa sinne för att kapitalisera på trender).

Världens första vaginamuseum slog upp dörrarna i London i slutet av förra året. Här välkomnas besökarna med gigantiska tamponger, menskoppar och kvinnliga könsorgan. Syftet är att hantera myter och bryta tabun kring vaginan. På vagina­­museet erbjuds utställningar som tar upp missuppfattningar gällande gynekologisk anatomi, renlighet, utseende, menstruationsperioder och preventivmedel. 

Carolina Gynning hyllade sin snippa på instagram efter att ha varit på ett event för så kallad yoni. Yoni är sanskrit för det kvinnliga könsorganet och yoni mapping therapy inkluderar terapi, coachning, helkroppsmassage samt yttre och inre massage av vaginan – av en tantraguru. Eventet arrangerades av Carolina Gynnings väninna Maxinne Björk. Maxinne har skapat många rubriker genom sina spirituella tankar om sexualitet (och genom att blogga om att hon druckit sitt eget mensblod). Hon har skaffat sig kunskaper kring yoni genom sina resor till Indien och håller workshops för nyfikna kvinnor som vill lära sig mer om superorgasmer, onani och njutning. 

LÄS OCKSÅ! Låt snippan bada bastu: amelia testar nya trenden snipp-sauna 

Och om du känner att ditt intresse för vaginan även bör synas i din inredning så kan du köpa Goops doftljus med namnet This smells like my vagina för 715 kronor. Goop är ett skönhetsföretag som ägs av skådespelerskan och Oscarvinnaren Gwyneth Paltrow. Men medan doftljuset (som givetvis sålde slut direkt) blev hyllat för sin kaxiga och rebelliska karaktär, så blev samma företags yoni-ägg väldigt utskällda. Goop påstod att kvinnor skulle få ”positiva energier och flow” genom att stoppa in jade-ägg i vaginan. De påstod även mer konkreta saker, som att dessa ägg skulle lösa alltifrån dina hormonella besvär till problem med urinblåsan. Vilket givetvis var rent båg, och världens gynekologer och forskare gick i taket och har kallat Gwyneth för ”den värsta sortens kvacksalvare”.

Intresset för kvinnors underliv leder alltså till att vissa gärna skapar en lukrativ affär kring vaginan. Men medvetenheten kan även vara positiv, hävdar Farnosh Sørensen, gynekolog och grundare av kvinnokliniken Eliva clinic i Stockholm.

– Underlivshälsan har utvecklats till det bättre, eftersom kvinnor är mer medvetna om sina underliv idag. Kvinnor är uppmärksamma och söker gär­na lösningar på sina eventuella besvär, säger hon. 

Farnosh Sørensen ser dock ett problem med trenden för parfymerade underlivsprodukter:

– Tvål som inte är anpassad för intimtvätt har ett annat pH-värde och innehåller ofta parfym, färgämnen och kemikalier som kan orsaka hudirritation. 

Hon märker också att kvinnor inte alltid har koll på skillnaderna mellan de olika delarna av underlivet.

– Man ska skilja på att skölja sig med vatten i vulvan eller vaginan, då det är två helt olika saker. Vulvan består av de inre och yttre ­blygdläpparna och vaginan är den del som består av slemhinnor – och där har vi de goda bakterierna som kan sköljas ut vilket därmed kan orsaka besvär.

Ja, det är naturligtvis positivt att vi talar mer om underliv. Men en färsk studie visar att skammen finns kvar. Att snacka lite lättsamt går bra – men när fokus skiftar till problem så är det svårare. I en färsk undersökning, utförd av Vagisan, uppgav 42 procent av kvinnorna över 35 att de har symtom på vaginal torrhet. Ämnet hamnar på topp-fem-listan över tabubelagda samtalsämnen, tillsammans med onani och impotens.

Vi kan alltså inte prata nog om våra vaginor och de problem som kan uppstå. Ju mer vi diskuterar och lär oss – desto lättare blir det. 

LÄS OCKSÅ: Knip dig till styrka och bättre sex – 3 bra knipövningar 

Aktuellt just nu