Ta kontroll över vardagsstressen!

Hetsar du mellan kick-off-seminarier, gympass och föräldramöten? Vardagsstressen slukar din energi om du inte är uppmärksam! Läs sociologiforskare Jörgen Larsson bästa tips.

Precis som att reagera över din elräkning och bestämma dig för att spara energi, kan du ta en titt på din tidskonsumtion. Det mesta som hör ihop med ett ”lyckat liv” – villa, sommarstuga, hög befattning, båt och teknikprylar – är företeelser som får stresskarusellen att snurra allt fortare. 

 

En tjusig villa
kostar mer, så du tar större lån, vilket gör att du måste arbeta mer för att kunna betala räntorna. Vips flänger du runt i ett ekorrhjul utan att förstå hur du hamnade där. 

 – Vi dras helt enkelt med i ett kollektivt beteendemönster utan att reflektera över vad som är viktigt, säger Jörgen Larsson, sociologi-forskare som har gjort studier kring tidsbrist i barnfamiljer.

Han har kommit fram till att det viktigaste är att inte se sig som ett offer. Att vi alltid har ett val: kliva av, eller inte? Och Jörgen Larsson har själv gjort den resan. För några år sen skar han ner på arbete och konsumtion för att få mer tid att leva. 

 – Att äga en villa är mer tidsmässigt belastande än att skaffa ytterligare ett barn, så en flytt från hus till lägenhet är väldigt tidssparande.

 Jörgen Larsson rekommenderar att sätta sig ner och fundera över vad som äter tid och vad som kan ändras på. Måste barnen ha så många aktiviteter? Behöver vi äga en stuga eller kan vi hyra lantställe på somrarna? 

 – Den största utmaningen är att välja bort roliga saker. Jag har själv gått från att arbeta 50 timmar i veckan till att jobba bara 30 timmar. I början gjorde jag misstaget att tro att jag bara kunde välja bort de tråkiga bitarna av jobbet.

Med tiden insåg han att det ibland måste vara tvärtom.

 – Jag fick tacka nej till projektledaransvar och istället ta mig an mindre kvalificerade uppgifter som inte krävde lika mycket tid. Det kan också vara smärtsamt att avstå från socialt umgänge som födelsedagskalas, middagar, personalfester och återträffar med gamla kompisar.

 – Självklart kan många känna sig bortprioriterade när du tackar nej. Samtidigt är det nödvändigt att vara lite tuff mot sig själv och andra för att få en bra balans i livet.

Jörgens tips för en mindre stressig vardag:

Ha en tv-fri vecka

 I genomsnitt ägnar vi 15 timmar i veckan åt tv-tittande. Vik tv-tiden under en vecka till att fundera på hur du vill leva ditt liv. 

 Minska på roligheterna

 Lagom livstempo är jätteviktigt. Ett stort misstag många gör är att boka in för många roliga aktiviteter, så att de till slut känns som plikt och framkallar tidspress. 

 Satsa på vardagen

 Många stressar i vardagen för att leva  under sina semesterveckor. Lägg istället kraft på att få vardagen att fungera bättre. Hoppar du över chartern kanske du kan jobba mindre och få mer egentid och tid  för nära och kära. 

 Minska din konsumtion 

 Ägande tar tid. Det går åt mycket tid för att införskaffa, underhålla, reparera, förvara och göra sig av med saker, oavsett om det gäller hus, prylar eller kläder. Den som konsumerar mindre får tid över till annat.

 Jobba deltid

 Om du har barn under åtta år har du rätt att arbeta deltid. Utnyttja den rätten! Det bästa är naturligtvis om båda föräldrarna väljer att gå ner i tid.

 Säg nej 

 Det är svårt att stå emot att vara klassförälder, ta hand om julfesten eller skriva protokoll vid möten. Lär dig – bildligt eller bokstavligt – att sitta på händerna och inte räcka upp handen för att anmäla dig som frivillig.

Fler bra stress-länkar!

Hur stressad är du? - Tara

Sov gott med KBT - ToppHälsa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!