Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock (montage)

Svampinfektion i underlivet som inte går över - vad hjälper? Läkaren svarar

amelias läsare Annelise får gång på gång svampinfektioner i underlivet. Nu undrar hon vad hon ska göra åt det. Stämmer det att det hjälper att sluta med socker och tajta byxor? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger tips och råd.  

Fråga: Stämmer det att man kan bota svampinfektioner genom att skära ner på sockret? Varje sommar får jag flera svampinfektioner som är väldigt irriterande. En kompis tipsade mig om att sluta helt med socker för att bli av med problemet. En annan kompis säger att det är tajta kläder som är boven. Jag är desperat, snälla ge mig ett bra tips. /Annelise

Kvinnoläkaren om svampinfektioner: Överdriv inte hygienen

I den forskning som har gjorts finns det inget bra stöd för att en sockerdetox hjälper mot svampinfektion. Å andra sidan har du inget att förlora, tvärtom. Det finns många medicinska skäl till att minska ner på sockret och rentav helt leva utan det en period, och vem vet – kanske kan det minska svampbesvären.

Din andra kompis är inte helt fel ute. Har man väldigt tajta kläder så kan risken för svampinfektion öka. Det gäller även om man ägnar sig åt sporter som kan ge skav, till exempel cykling eller ridning.

Kanske kan du sluta helt med tvål och bara använda oljor?

Vad som kanske är allra viktigast när man lätt får svamp är att undvika överdriven hygien. Kanske kan du sluta helt med tvål och bara använda oljor? De minskar klåda och torrhet och minskar risken för sprickor i underlivet.

Om du använder p-piller, testa att byta preventivmedel, eftersom p-piller kan öka risken för svampinfektion. Om man som du har så stora besvär kan det vara värt ett försök.

Överlag så tycker jag att man ska gå till sin husläkare eller gynekolog för en provtagning om man har återkommande svampinfektioner. Provet kan visa att du behöver ta en annan typ av svampmedicin än den du tagit tidigare, om du nu har använt svampmedicin?

Om du har fler än fyra svampinfektioner per år så tycker jag att du ska fundera över att ta en tablettbehandling under 3–6 månader. Med en sådan behandling tar du en tablett i veckan eller var fjortonde dag.

Jag tycker alltså att du ska boka en tid hos en hus­läkare eller gynekolog för provtagning, recept och planering. Förhoppningsvis blir det första steget mot en sommar utan svampinfektioner. Lycka till!

KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet.

 

Vill du har raka, ärliga svar om kvinnohälsa?

Fråga Susanna! Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se