”Ibland är jag supernyttig – men sen trycker jag ett glasspaket” | PT-Fia svarar

Läsaren Kaisa är en riktig periodare och har svårt att hålla sig till nyttig mat. PT-Fia ger svar och hjälp!

Fråga: Jag vill träna och må bra samtidigt som jag vill leva och unna mig saker, men jag hittar inget mellanting. Ibland är jag supernyttig, går upp tidigt och tränar och tar med matlåda till jobbet. Men så fort jag går ut en kväll med kollegorna, äter onyttigt och tar ett glas vin kan jag trycka i mig ett helt glasspaket när jag kommer hem. Inte för att jag är sugen, utan för att jag ändå redan varit ohälsosam. Efter det har jag ingen lust att träna och går hellre ut och äter på lunchen, alltid stora portioner. Efter några veckor får jag nog och vill ha en nyttig period igen, men den varar i max ett par veckor. Hjälp mig! /Kaisa

 

Foto: Peter Knutson

PT-FIA

Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoinspiratör, personlig tränare, kostrådgivare och bloggare. Hon brinner för att hjälpa andra att må bra. Här svarar hon på läsarnas frågor om kost och träning.

Vill DU ha hjälp med kost eller träning? Skicka din fråga till: FRAGA.PTN@AMELIA.SE

PT-Fia svarar: Satsa på ”lagom”! Reflektera över det som får dig att ändra bana så drastiskt och öva på att bryta känslan av att ”nu ska jag äta glass bara för att”. Tänk istället att du ska balansera genom att dricka det där glaset vin och äta vanliga smörgåsar som nattmat.

Det är inte dåligt att äta ute eller att dricka ett glas vin en vardag

Är du ute med kollegorna en sen kväll, lägg dig tidigt nästa. Har du matlåda fyra dagar, kör utelunch en dag och ät vegetariskt. Istället för att köra all in på det ena eller andra och riskera att må dåligt, sträva efter att lägga till det som ger någon sorts balans och skapar en bra känsla.

Det är inte dåligt att äta ute eller att dricka ett glas vin en vardag, men det blir lite skönare om du också lägger dig tidigt, beställer något som gör dig lagom mätt och ibland tackar nej till alkoholen. Nästa gång du får ett infall att köra en nyttig period – gör inte det. Prova att vara lagom nyttig och mer hållbar så att du inte tröttnar och måste börja om igen.

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli fri från det här monstret” Lisa, 35, lider av hetsätning