Foto: fotostorm / Getty Images

Stor guide: Så kommer du i harmoni med dina hormoner

Vill du lära dig hur dina hormoner samverkar i kroppen och finna en väg till hormonharmoni? Lider du av PMS, rikliga menstruationer, ångest, sömnproblem eller klimakteriemage? Då har vi experternas tips för dig, syster!

Hormoner är verkligen i ropet - det är som om vi har vaknat upp och börjat inse vilken enorm påverkan de har på oss. Ämnet är så komplext, intressant - och viktigt - att det ständigt tas upp i poddar, och bästsäljande böcker skrivs varje år i ämnet. Samtidigt finns fortfarande mycket okunskap, och många fördomar florerar om just kvinnors hormoner och hur de fungerar i olika åldrar. Vi får inte sällan dåliga råd av kvacksalvare, vi blir missförstådda och ibland även uppskrämda.

Många av oss lider i det tysta och skäms för att ta upp problem som PMS, rikliga menstruationer, vallningar, oönskad skäggväxt, ångest och klimakteriemagar. Samtidigt fascineras vi av den makt som hormonerna besitter - för de påverkar oss alla. Kanske styr de till och med vårt val av partner.

Hilde Löfqvist, överläkare och specialist inom gynekologi på S:t Görans sjukhus. Foto: Joanna Bostrom Randau / Amelia

- Det finns doftstudier som visar att kvinnor föredrar män som är genetiskt olika dem själva, men om de äter p-piller blir det tvärtom - då väljer de oftare män som är mer lika dem själva genetiskt. Andra doftstudier visar att män attraheras mest av dofter från de mest fertila kvinnorna. Men ännu har forskarna inte lyckats helt med att bevisa existensen av så kallade feromoner hos människan, säger Hilde Löfqvist. Hon är överläkare och specialist inom gynekologi på S:t Görans sjukhus. Hon har över 40 års erfarenhet av kvinnosjukdomar och klimakteriebesvär och har skrivit boken Hormonkarusellen.

Hormoner har en stor makt över oss - kanske styr de till och med vårt val av partner

Hormonernas eventuella påverkan på våra partnerval är dock inte det som vi kvinnor grubblar över, utan det är när hormonerna orsakar bekymmer. Förutom besvärliga, fysiologiska symtom kan hormonförändringar även göra oss deprimerade, ge sömntrubbel och minskad sexlust i förklimakteriet och klimakteriet.

Angelica Lindén Hirschberg är professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Hon berättar att en tredjedel av alla kvinnor får svåra klimakteriesymtom.

Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Sofia Nahringbauer / Amelia

- Klassiska symtom som vallningar, svettningar och sömnstörningar är vanligt. Många tycker att det är skamligt, men det är ju helt normalt. För vissa kvinnor kan det leda till en helt förstörd livskvalitet, de kan bli deprimerade och få många komplikationer, säger hon.

Kan besvären gå över av sig själva, eller bör man få medicinsk hjälp?

- Man har länge haft synen att man inte bör ge mediciner. ”Det är bara att bita ihop.” Jag har svårt för den attityden. Det kan ju gälla de 25 procent, som inte har symtom, som tycker det. Men det är inte särskilt systerligt - då saknar man insikt om hur olika det kan se ut för olika individer. En del har inga symtom alls, medan andra får allvarliga symtom. Idag ser vi en underbehandling av klimakteriebesvär, då kvinnor blivit rädda för hormonbehandlingar, menar Angelica Lindén Hirschberg.

Så vilken hormonbehandling är bäst mot besvären?

Idag pratas det mycket om ”naturliga” (bioidentiska) och syntetiska hormoner. Många kvinnor känner sig vilsna efter att ha läst att det ena alternativet skulle vara bättre än det andra. Hilde Löfqvist förklarar skillnaden:

- De preparat som finns på marknaden är alla framtagna på konstgjord väg i ett laboratorium. Men de bioidentiska (även kallat naturliga) hormonerna har en molekylstruktur som påminner mer om kroppens egenproducerade. Det har skett en förändring i acceptans bland gynekologer att behandla med naturligt/ bioidentiskt progesteron i stället för syntetiska (så kallade gestagener). Men gynekologen måste skicka en motivering till Läkemedelsverket eftersom det inte finns till försäljning än. Östrogen är däremot helt okontroversiellt! De flesta preparat som finns i Sverige mot klimakteriebesvär innehåller östradiol, som är ett bioidentiskt hormon. Det viktiga är att du diskuterar dina problem med en gynekolog som presenterar de alternativ som finns.

En hormonbehandling leder till minskad dödlighet - inte tvärtom

Många undrar förstås hur risken för att drabbas av cancer skiljer sig mellan de olika behandlingarna. Angelica Lindén Hirschberg förklarar att det forskningsmässigt saknas direkta jämförelser mellan de två olika behandlingarna - syntetiskt eller naturligt (bioidentiskt) progesteron tillsammans med östrogen.

Harmoni eller kaos i kroppen? Många kvinnor lider av PMS, oro, vallningar och oönskad skäggväxt i tystnad. Foto: draganab / Getty Images/iStockphoto

- För att krångla till tolkningen av resultaten ännu mer: en del tror att det är en kvalitativ skillnad, att naturligt progesteron skulle vara generellt bättre än det syntetiska, medan andra tror att det är en kvantitativ skillnad, att det naturliga progesteronet inte har tillräckligt hög dos för att skydda livmodern från cellförändringar. Skulle man öka dosen för det här naturliga så får man kanske ett bättre skydd för livmodern men samtidigt en högre risk för bröstcancer. Tidigare trodde man att det var östrogenet som var boven när det gäller risken för bröstcancer, men det är ju snarare progesteronet. De kvinnor som har opererat bort sin livmoder behöver inte använda progesteron, de kan ta enbart östrogen utan problem. Jag vill understryka att även om hormonbehandling kan medföra vissa risker så leder den till minskad dödlighet, inte tvärtom, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Ämnet är komplext. Det bästa du som har klimakteriebesvär, eller andra hormonrelaterade symtom, kan göra är att diskutera saken med en gynekolog som tar dina problem på allvar.

LÄS OCKSÅ: Torra slemhinnor och östrogenkräm – gynekologens svar på 13 intima frågor

Aktuellt just nu