Foto: Istock

Sluta oroa dig! Fem smarta tips för att sluta älta saker

Att oroa sig över småsaker är högst mänskligt, men när oron tar en allt för stor plats i ditt liv kan det både vara energikrävande och få dig att må dåligt. Här är fem smarta knep att ta till för att oroa dig mindre i vardagen. 

Victoria Petersson

Vi oroar oss alla över saker; i varierande omfattning och mängd. Vissa oroar sig över att det ska börja regna lagom till promenaden hem från jobbet, medan andra går runt med större katastroftankar i huvudet större delen av vakna tiden.

Hur gör man då för att minska på sin oro, och bli bättre på att sluta älta saker? Kanske dessa smarta knep kan vara något att ta till nästa gång oron håller på att ta över.

1. Inse att "tänk om"-tänket inte tjänar något till. "Tänk om"-tankarna drabbas oss alla ibland. Men att hela tiden gå runt med det tankesättet är både stressigt och dåligt för hälsan. Studier har visat att 85 procent av våra "tänk om"-tankar faktiskt aldrig inträffar, eller att det blir en positiv utgång. Även om det "värsta" man tänkt sig inträffar menade 80 procent av deltagarna i studien att de hanterade det bättre än vad de trodde de skulle göra.

2. Tänk efter om du kan göra något åt det du oroar dig för. Att du sitter på flygplanet och tänker att det kommer krascha tjänar absolut ingenting till. När du oroar dig över vissa saker, tänk på OM du kan påverka det. Oroar du dig för saker du inte kan göra någonting åt, släpp det. Är det saker du kan påverka – gör upp en handlingsplan och försök påverka så det inte blir som du oroar dig för.

Tänk efter om det du oroar dig för är något du kan påverka eller inte. Lägg energi på rätt saker. Foto: Getty Images/iStockphoto

3. Tillåt dig själv att oroa dig några antal minuter per dag. Om du vet att du inte kan sluta oroa dig helt, så gör upp en tidsplan över hur mycket tid ditt oroande och ältande får ta av en dag. Bestäm att du får gå igenom alla katastroftankar och orosmoln under fem minuter på morgonen, men sen är det bra. Du kommer bli gladare!

4. Föreställ dig oron som en ballong. Visualisera det du oroar dig för; till exempel skrivet på en ballong som kommer flygandes förbi. Se ballongen, men låt den också flyga förbi. Då kan du enklare släppa dina orosmoment.

5. Förstå hur mycket tid ditt ältande tar av ditt liv. Att oroa sig över saker du ändå inte kan styra över eller påverka är verkligen ett slöseri med tid. Bestäm dig för att lägga energi och kraft på saker där du kan bestämma eller påverka utgången på. Försök släpp allt annat.

Inspiration: Cosmopolitan. 

 

Läs också: 5 knep för att tänka mer positivt i vardagen