Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ska man duscha på morgonen eller kvällen? Forskarna har svaret!

Grubblar du också över om du ska duscha innan du går och lägger dig eller om du kanske ska kliva upp lite tidigare och ta en morgondusch istället? Nu kan du sluta fundera – amerikanska forskare har tagit reda på svaret åt dig,skriver hälsosajten Greatist.

När på dygnet du ska duscha beror på dina personlighetsdrag och din livsstil.

Du ska duscha på morgonen om:

– Dustår infören stressig och tuff vecka.

– Du behöver lösa problem.

– Du behöver vara ditt mestkreativa jag.

Om du har ett problem att lösabehöver du kicka igång din kreativitet och din problemlösning, och då är några minuter i duschen på morgonen perfekt. Shelley Carson, som föreläser i psykologi vid Harvard University,menar nämligen att det bästa sättet att lösaproblem är att låta dem marinera lite. ”Om du har ett problem som du vill lösa kreativt, men som du inte kommer någon vart med så kan du lägga det längst bak i huvudet och låta dittundermedvetna processa det”, säger Shelley Carson. Och just duschen är enligt Shelleyden bästa platsen att göra just det eftersom du när du duschar slappnar av, samtidigt som du är alert.

Du ska duscha på kvällen om:

– Du har svårt att varva ner efter dagen.

– Du har svårt att slappna av.

EnligtChristopher Winter, läkarevid sömncentret på Martha Jefferson Hospital, kan en dusch på kvällen hjälpa dig att somna gott. ”Den snabba nedkylningen du får när du kliver ut ur duschen fungerar som en naturlig sömnframkallare. Så det är ett trevligt sätt att få din kropp att tro att det är läggdags”, säger han.En dusch kan också sänka dina nivåer av hormonet kortisol och därigenom få dig att slappna och bli sömning.

Psst!Du behöver inte hålla dig att duscha bara antingen morgnar eller kvällar. Enligt experterna kan det vara bra att variera duschrutinen under veckan för att maximera kreativiteten och den positiva effekten på sömnen.

Kanske vill du också läsa:

Så ofta bör du byta dina lakan och handdukar (du gör det nog för sällan...)

Får du för lite sömn? Här är enkla testet som kan ge dig svaret på under en minut