Foto: Jezzica Sunmo

Sharareh drabbades av myom: "Blödde i flera månader i sträck"

Blödningarna vägrade sluta och Sharareh, 31, drabbades av järnbrist och trötthet som följd. Dessutom hade hon ont. "Hela min vardag kretsade kring det här", säger hon. Orsaken till besvären visade sig vara den vanliga, men dolda, kvinnosjukdomen myom.

En tredjedel av alla fertila kvinnor över 30 år har myom, oftast helt ofarliga muskelknutor som sitter inuti eller utanpå livmodern. Men trots att det är vanligt så är myom fortfarande en gans­­ka okänd kvinnosjukdom. Och för de flesta orsakar muskelknutorna inte några problem, men ungefär en av tio kvinnor får besvär som följd av myomet. När knutorna växer så kan de bland annat ge upphov till svåra smärtor och kraftiga, långvariga blödningar. De flesta myom är små, men de kan i ovanliga fall växa ordentligt och bli mycket stora. Myom är även förknippat med en viss ökad risk för missfall och svårigheter med att bli gravid. Det är dock inte vanligt, och många drabbade kvinnor går helt symtomfria genom livet, utan vetskap om att de har myom. Men för Sharareh Hoss, 31, blev situationen till slut ohållbar.

– Jag hade mens som vanligt, men så slutade jag helt enkelt inte att blöda. Det bara fortsatte och jag blödde jättemycket. Jag har alltid haft ganska ont vid mens, men den här gången gjorde det riktigt ont, säger hon.

Sharareh bet ihop och tänkte att ­problemen skulle gå över, precis som de brukade göra. Men smärtan och blöd­­ningarna höll i sig. Hon blev orolig och började googla sina symtom.

– Det skrämde mig verkligen att googla. Jag blev livrädd att jag hade livmoderhalscancer.

Efter två veckor sökte Sharareh hjälp hos en gynekolog som genom en undersökning med ultraljud konstaterade att hon hade ett myom på livmodern. Det var myomet som orsakade blödningarna och smärtan. Dessutom visade hon sig ha sjukdomen endometrios, vilket innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Men nu var det myomet som var boven i dramat. Sharareh stod frågande, hon hade aldrig förr ens hört ordet myom.

– Jag hade ingen aning om att det fanns, troligen eftersom det är en dold kvinnosjukdom som ingen pratar om, säger hon.

Vi måste prata mer om dolda kvinnosjukdomar, så som myom, för att bryta tabut

Myomet ansågs för litet för att operera bort och Sharareh gick hem med uppmaningen att ta Alvedon mot smärtan. Hon fick även hormontabletter som skulle minska blödningarna. Men de rikliga blödningarna bara fortsatte, liksom smärtan. Sharareh blödde varje dag och började känna sig allt tröttare. Blodförlusten ledde till järnbrist, vilket i sin tur orsakar trötthet.

– Jag hade ont varje dag i månader trots att jag åt smärtstillande, säger hon.

Sharareh började successivt att anpassa sitt liv efter blödningarna och smärtan.

– På resor packade jag alltid smärtstillande och extrakläder om jag skulle råka blöda igenom. Jag minns särskilt ett bröllop när jag plötsligt började störtblöda, det var hemskt. Hela mitt liv och min vardag kretsade kring det här.

Sharareh hade aldrig hört talas om myom när hon fick sin diagnos. Foto: Jezzica Sunmo

Sharareh sökte information på nätet, hon gick med i facebookgrupper för kvinnor med myom, där hon insåg hur vanligt problemet är. Hon kontaktade även olika läkare i hopp om att få råd och hjälp.

– Jag har fått jaga hjälp, jaga information, säger hon.

Förutom den fysiska smärtan har besvären också tärt psykiskt. Många tankar har snurrat i hennes huvud. Tyckte jobbarkompisarna kanske att hon överdrev smärtan och problemen? Trodde läkarna att hon bluffade? Och skulle hon kunna uppfylla sin önskan om att bli gravid och få barn senare i livet?

En kväll blev det bara för mycket. Sharareh bröt ihop och åkte till akuten.

– Där, äntligen, lyssnade en läkare på mig och förstod hur jobbigt jag verkligen hade det, säger hon.

Sharareh beviljades så småningom en operation för att ta bort myomet, ­eftersom inga hormonella preparat fungerade.

Operationen utfördes vaginalt under narkos. Det var ett rutiningrepp som gick snabbt och smidigt. Sharareh kunde gå hem från sjukhuset samma dag.

– Det var skönt att få operationen gjord, men det kändes samtidigt ganska hopplöst, då inget hade lyckats stoppa blödningarna innan. Men såklart försökte jag tänka positivt, och jag var ändå glad att jag äntligen hade fått bort myomet.

Efter operationen fick Sharareh också en viss typ av p-piller utskrivna, som hon fortfarande tar för att reglera blödningarna. Det fungerar, och problemen med smärta och blödningar är borta. Idag lever hon precis som vanligt.

– När jag tänker tillbaka på tiden med myomet så ryser jag verkligen, det var en vidrig tid. Jag tycker också att det är sjukt att vi inte pratar mer om sådana här problem, vi måste våga prata mer om dolda kvinnosjukdomar som myom och endometrios, för att bryta tabut. Det är jätteviktigt, säger hon.

Jag är rädd att inte bli gravid i framtiden

Nu kretsar livet istället kring jobbet som pr-agent, och om ett par månader väntar bröllop med pojkvännen.

– Det går knappt att jämföra med hur livet var tidigare, idag mår jag så mycket bättre, säger hon.

Det är ovanligt att inte kunna bli gravid på grund av myom, men Sharareh, som även har opererats för endometrios, är orolig för hur det ska gå för henne.

– Jag tänker på det varje dag. Kommer jag att få missfall när jag blir gravid? Kommer jag ens att kunna bli gravid? Jag vill extremt gärna få barn i framtiden, och jag försöker tänka positivt.

Sharareh uppmanar alla som känner igen sig i hennes situation att söka hjälp.

– Hjälp finns att få och du kommer att må så mycket bättre, säger hon.

 

Läkaren: Det här är en fråga om livskvalitet

Helena Kopp Kallner, överläkare i obstetrik och gynekologi vid Danderyds sjukhus, berättar om myom och vilken hjälp som finns att få.

Vad är myom?

– Det är oftast helt ofarliga muskelknutor som sitter inuti eller på livmodern. Det är viktigt att poängtera att det inte är cancer, oftast är det helt ofarligt. Myom är väldigt vanligt, och en tredjedel av alla fertila kvinnor över 30 har myom. De flesta besväras inte alls, men drygt var tionde kvinna har problem med myom.

Vilka drabbas av myom?

– Tittar man på livmödrar i klimakteriet så har de allra flesta ett litet myom, men det är ändå relativt få som har symtom. Det finns en viss ärftlighet och vi har sett att de som utvecklar ett myom ofta utvecklar fler.

Vilka är symtomen?

– Samlagssmärtor, riklig mens, tyngdkänsla i underlivet, känsla av ständig kissnödighet, svårt att gå på toaletten. Har du riklig mens och blöder längre än i en vecka, behöver kliva upp på natten för att byta skydd eller blöder klumpar tycker jag att du ska uppsöka en gynekolog.

När ska man söka vård?

– Om man upplever något av symtomen ovan är det lämpligt att diskutera med en gynekolog. Det är inte alltid en operation av myomet behövs, i vissa fall fungerar en hormonspiral eller p-piller för att reglera blödningarna.  Det finns även en medicin som heter Esmya, som kan användas för att reglera blödningarna och ibland även krympa myomet.

Påverkar myom fertiliteten?

– Det beror helt på var myomet sitter någonstans. Om man opererar bort myomet med titthål eller öppen operation kan det ge ett ärr i muskelvävnaden som kan ge konsekvenser, till exempel en försvagad livmoder, och kvinnan kan behöva förlösas med kejsarsnitt. När vi upptäcker ett myom hos en kvinna som redan är gravid så låter vi myomet sitta kvar.

Borde vi prata mer om dolda kvinnosjukdomar som myom?

– Ja, framförallt ska vi prata mer om symtomen. Vi ska inte behöva ha rikliga blödningar, ständig känsla av kissnödighet eller samlagssmärtor. Det här är en fråga om livskvalitet. Det är viktigt att man söker hjälp och vågar prata om det här för att man ska kunna ha ett välfungerande liv som kvinna. Begär att få information om alla tillgängliga metoder och inte bara dem som erbjuds på ditt hemmasjukhus.

Kan du berätta lite om den nya forskningen på området?

– Det tas fram nya läkemedel som behandlar rikliga blödningar och vi håller också på att pröva fram en ny behandlingsmetod som bränner bort myomet med mikrovågor.

– Det pågår också forskning kring genetiken bakom myom och kring hur vi kan skräddarsy behandlingarna för att fler kvinnor ska få bättre, individuell och snabbare vård, utifrån sina besvär.

LÄS OCKSÅ: Hulda drabbades av endometrios: "Att ha mens var terror för mig"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!