Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/iStockphoto / bobuz

Så vanlig är ärftlig bröstcancer – överläkare Ulf Kristoffersson svarar

Bröstcancer kan vara ärftligt, men det är inte alls säkert att du drabbas även om du bär på genen. Men hur vet man om man bär på en cancergen? Ulf Kristoffersson, docent och överläkare vid Genetiska kliniken i Lund, svarar på frågor kring bröstcancer och ärftlighet.

Hur vanlig är ärftlig bröstcancer?

– Livstidsrisken för ärftlig och inte ärftlig bröstcancer tillsammans är ungefär tio procent. Cirka en av 400 kvinnor bär på en mutation som gör att hon har en ökad risk för att drabbas av bröstcancer och äggstockscancer. Det finns framförallt två gener, BRCA1 och BRCA2, där mutationer ökar risken för cancer. De flesta, men inte alla, mutationsbärare drabbas av cancer.

Hur vet man om man har en mutation?

– Om det finns flera släktingar som drabbats av bröstcancer kan det vara läge för att göra en utredning. Först gör vi en släktutredning. Bekräftas misstankarna tas ett blodprov på en i familjen som har eller har haft cancer. Finner man en förändring kan du bestämma om du vill testa dig. Om din mamma eller pappa bär på mutationen har du 50 procents risk för att ha fått den.

LÄS OCKSÅ: Bröstcancer och ärftlighet – vi valde att operera bort våra friska bröst

Vad händer om jag är bärare?

– Du får komma till en särskild uppföljningsmottagning. Väljer du att inte operera bort brösten deltar du i ett kontrollprogram där du gör magnetröntgen och mammografi varje år.

Så undersöker du dina bröst

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=1047&player=sp&part_id=117378&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Av: Viktoria Hansén