Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: wckiw

Så hittar du din rätta målvikt – viktigt att du är snäll mot dig själv

Längesedan du kom i favoritjeansen? Suktar du efter en vikt som ständigt ligger fem kilo bort? Då kanske du behöver vara snällare mot dig själv och tänka om.

Kvinnors jakt på idealvikten är vida omskriven. ”Tänk om jag bara gick ner fem kilo ”, brukar många av oss tänka. Och just de ”sista” fem kilona verkar vara en big deal för många. Många fixerar sig vid en målvikt, som vi ibland själva har satt upp, men som det också händer att någon annan (samhället, media, vänner, ovänner) har dikterat.

LÄS OCKSÅ: Allt socker är inte dåligt – amelias sockerguide lär dig allt om socker

Men är din målvikt realistisk? Eller är den rentav en snålvikt? Hur ser ditt liv ut idag, jämfört med för tio år sedan? Har du barn? Ett stressigt jobb? Har du trassel med hormonerna, eller har du varit sjuk? Om din målvikt idag är densamma som när du var mycket yngre, bör du tänka om. Samma sak om du ”ärver” någon annans målvikt. Då är det en ”idolvikt” du strävar efter – kanske en känd kvinnas figur och vikt, eller kollegan med en helt annan kroppsbyggnad.

Om du ändå vill gå ner i vikt finns inga magiska genvägar – det är bra matvanor och träning som ger bäst resultat. Men ibland fastnar tanken vid en siffra på vågen, när du istället ska fokusera på att trivas med din kropp.

Så hittar du din målvikt (undvik snålvikt och idolvikt)

Snålvikt

Ett vanligt misstag. Man skarvar och hittar på en siffra som låter bra, till exempel den vikt du hade för femton år sedan. Som en sorts missvisande statusmarkering. Denna vikt är alltid mycket lägre än vad som är realistiskt genomförbart.

Därför funkar den inte på sikt: För att nå en snålvikt måste du helt enkelt leva snålt. Snålt med mat, snålt med träning (du orkar inte träna särskilt mycket om du får i dig för lite mat/energi). Det är ett fattigt liv. Ett snålt liv.

Idolvikt

Du vill väga lika mycket (eller snarare lite) som någon kändis, eller en slank väninna. Men det är ett stort misstag att ”ärva” någon annans vikt. Därför funkar den inte på sikt: En annan person har helt andra förutsättningar än du, kanske förutsättningar du inte känner till. Det kan gälla allt från tid till gener, träning, barnvakt, personlig kock eller en målmedvetenhet som slipats på grund av indirekt tvång – eller dolda ätstörningar.

LÄS OCKSÅ: Så hittade jag träningslusten – första löprundan lunkade jag 50 meter

Målvikt

Din målvikt är den siffra som vågen visar när du känner dig nöjd och tillfreds med din kropp, oavsett vad siffran är. En vikt som inte begränsar dig, en vikt du känner att du vill och orkar upprätthålla i balans med ditt liv.

Så hittar du din målvikt

Istället för att börja med att ställa dig på vågen – börja i en annan ände. Hur känns kroppen? Sitter kläderna bra? Känner du dig stark, snygg och tillfreds? När den känslan har varit med dig ett tag – då väger du dig. Då har du hittat din nuvarande målvikt. Den kan du ha som måttstock framöver. Blir den mindre än så, förlorar du troligtvis ork. Blir den högre, så sitter inte kläderna lika bra som förut och flåset försämras.

Av: Charlotta Flinkenberg Foto: iStock

LÄS OCKSÅ: 30 sätt att maxa din förbränning – enkla tips så du slipper tänka på vikten