Så förbereder du dig för en annorlunda jul – expertens bästa tips
Att julen kommer bli annorlunda i år verkar vara oundvikligt på grund av coronapandemin. Hur förhåller man sig till att inte kunna fira som man brukar? Kanske till och med helt ensam. Författaren och föreläsaren Christina Stielli delar med sig av sina bästa råd.
Det blir aldrig som man har tänkt sig. Något som många blivit smärtsamt medvetna om det senaste året när coronapandemin har förändrat hela vår verklighet.
– Människan har ju en tendens att planera. Men livet kommer att bete sig på det sättet som livet gör. Vi kan aldrig vara säkra på att det blir som vi planerar, säger Christina Stielli.
Något hon själv fick uppleva för några år sedan när hon och hennes dåvarande man gick isär och julfirandet förändras helt.
– Allt blev upp och ned. Från att ha varit en del av en jättegemenskap med allt vad det innebar så var jag inte det. Då satt jag där och tittade in i väggen och jag minns att jag hade lite panik första året. Hur skulle det bli?



Christina Stielli
Ålder: 55.
Bor: I Stockholm.
Familj: Carin i Paris och Sara i Lissabon.
Gör: Är författare och föreläsare
Vad önskar du dig i julklapp? Ett vaccin som fungerar och räcker till alla.
Christina insåg snabbt att hon måste göra något åt sin situation själv, och att det inte gick att sitta och vänta på att saker ska hända av sig själv.
– Besvikelsen och sorgen är ju summan av mina ambitioner och verkligheten. Jag kan inte förändra verkligheten, men jag kan förändra min ambition. Det är smärtsamt och det blev inte som jag hade tänkt mig, men det är också där det finns möjligheter.
I nuläget vet vi inte hur julen kommer att se ut eller hur stor smittspridningen kommer vara. Men en sak vet vi med säkerhet – det kommer inte bli en jul som vi är vana vid.
Hur ska man hantera ovissheten?
– Som jag ser det har du tre val. Antingen planerar du för den jul du vill ha med släkt och vänner och blir besviken för att det sannolikt inte kommer att kunna genomföras, eller också planerar du en jul utifrån den verklighet som råder i dag. Eller så väntar du tills det är en vecka kvar och bestämmer då. Det här är en situation som vi inte har varit med om tidigare – och vi vet ingenting. Försök att släpp kontrollbehovet.
– Det finns så otroligt mycket att göra på julafton som du kanske inte har sett förut. Börja redan nu att fundera på hur ni ska kunna äta ett digitalt julbord tillsammans exempelvis. Involvera tonårsbarnen – nu får de spela huvudrollen och kan vara ansvariga för tekniken så att alla kan ses på julafton.
Så länge man håller fast vid det som inte är möjligt är det svårt att se vad man kan göra i stället. Alla har vi förmodligen delar av jultraditionerna som vi tycker är jobbiga – och ibland kan det vara svårt att se det innan man måste släppa taget om dem.
Hur ska man hantera det dåliga samvetet om någon närstående behöver vara helt ensam?
– Det är en dag, eventuellt två. Det är inte en livstid. Det är viktigt att vi lyfter blicken litegrann och sätter det i relation till vad det får för konsekvenser. Se vad du kan påverka i stället – och gör det. Visa din omtanke och närvaro på andra sätt.
Kanske kan du skicka över mat om ni bor nära varandra, eller buda om ni bor långt ifrån varandra. Skicka över en omtänksam julklapp och var med när den öppnas – fast digitalt. Plocka fram din kreativitet!
Ensam i jul? Här kan du hitta sällskap!
GoFrendly, Sveriges största digitala community för kvinnor, lanserade i början av december satsningen Holiday Hangouts där man via deras app ska kunna hitta kompisar som vill fira jul och nyår ihop. På länk, utomhus – eller för de som bor själva med en eller två vänner som följer rådande restriktioner.
Acceptans är nyckeln
Att acceptera handlar inte om att man måste gilla läget, och det kan vara svårt att acceptera att det inte blir som man vill.
– Sluta plåga dig själv. Du måste sluta kriga, du kommer bara må dåligt av det. Att försöka slåss mot den verklighet vi har är slöseri med liv och tid.
Utgå i från att det inte kommer bli som vanligt, tipsar Christina. Julen kommer med största sannolikhet inte vara det vi vill att den ska vara.
– Gör det inte svårare än det behöver vara. Att sitta och hoppas är ju lite att plåga sig själv.
Christinas tre bästa tips för en annorlunda jul
1. Utgå ifrån att det inte kommer att bli som vanligt och försök acceptera det. Julen kommer sannolikt inte vara det vi vill att den ska vara. Ställ om och lägg ner det som varit tanken och planen – du kommer hitta något som är bättre.
2. Var snäll mot dig själv. Vad är det bästa du vet? Gör det! Jag brukar köpa all min favoritmat, tända en massa ljus och se alla de där programmen på tv man annars missar. Det känns nästan som att jag är en gäst i mitt egna hem.
3. Släpp in barnen i planeringen beroende på hur stora de är. Barn har mycket idéer! Och om barnen blir besvikna – ja, vem är inte besviken? Se det som ett bra genrep, prata om och förklara att det inte alltid blir som man har tänkt sig.
LÄS OCKSÅ: Stärk ditt psykiska immunförsvar – metoderna som gör skillnad