Foto: Getty Images

Så förbereder du dig för en annorlunda jul – expertens bästa tips

Att julen kommer bli annorlunda i år verkar vara oundvikligt på grund av coronapandemin. Hur förhåller man sig till att inte kunna fira som man brukar? Kanske till och med helt ensam. Författaren och föreläsaren Christina Stielli delar med sig av sina bästa råd.

Det blir aldrig som man har tänkt sig. Något som många blivit smärtsamt medvetna om det senaste året när coronapandemin har förändrat hela vår verklighet. 

– Människan har ju en tendens att planera. Men livet kommer att bete sig på det sättet som livet gör. Vi kan aldrig vara säkra på att det blir som vi planerar, säger Christina Stielli.

Något hon själv fick uppleva för några år sedan när hon och hennes dåvarande man gick isär och julfirandet förändras helt.

– Allt blev upp och ned. Från att ha varit en del av en jättegemenskap med allt vad det innebar så var jag inte det. Då satt jag där och tittade in i väggen och jag minns att jag hade lite panik första året. Hur skulle det bli?

Christina Stielli är författare och föreläsare och har själv erfarenheter av att fira jul ensam. Foto: Kristian Pohl

Christina insåg snabbt att hon måste göra något åt sin situation själv, och att det inte gick att sitta och vänta på att saker ska hända av sig själv.

– Besvikelsen och sorgen är ju summan av mina ambitioner och verkligheten. Jag kan inte förändra verkligheten, men jag kan förändra min ambition. Det är smärtsamt och det blev inte som jag hade tänkt mig, men det är också där det finns möjligheter.

I nuläget vet vi inte hur julen kommer att se ut eller hur stor smittspridningen kommer vara. Men en sak vet vi med säkerhet – det kommer inte bli en jul som vi är vana vid.

Hur ska man hantera ovissheten?

– Som jag ser det har du tre val. Antingen planerar du för den jul du vill ha med släkt och vänner och blir besviken för att det sannolikt inte kommer att kunna genomföras, eller också planerar du en jul utifrån den verklighet som råder i dag. Eller så väntar du tills det är en vecka kvar och bestämmer då. Det här är en situation som vi inte har varit med om tidigare – och vi vet ingenting. Försök att släpp kontrollbehovet.

– Det finns så otroligt mycket att göra på julafton som du kanske inte har sett förut. Börja redan nu att fundera på hur ni ska kunna äta ett digitalt julbord tillsammans exempelvis. Involvera tonårsbarnen – nu får de spela huvudrollen och kan vara ansvariga för tekniken så att alla kan ses på julafton.

Så länge man håller fast vid det som inte är möjligt är det svårt att se vad man kan göra i stället. Alla har vi förmodligen delar av jultraditionerna som vi tycker är jobbiga – och ibland kan det vara svårt att se det innan man måste släppa taget om dem.

Hur ska man hantera det dåliga samvetet om någon närstående behöver vara helt ensam?

– Det är en dag, eventuellt två. Det är inte en livstid. Det är viktigt att vi lyfter blicken litegrann och sätter det i relation till vad det får för konsekvenser. Se vad du kan påverka i stället – och gör det. Visa din omtanke och närvaro på andra sätt. 

Kanske kan du skicka över mat om ni bor nära varandra, eller buda om ni bor långt ifrån varandra. Skicka över en omtänksam julklapp och var med när den öppnas – fast digitalt. Plocka fram din kreativitet! 

Acceptans är nyckeln

Att acceptera handlar inte om att man måste gilla läget, och det kan vara svårt att acceptera att det inte blir som man vill. 

– Sluta plåga dig själv. Du måste sluta kriga, du kommer bara må dåligt av det. Att försöka slåss mot den verklighet vi har är slöseri med liv och tid. 

Utgå i från att det inte kommer bli som vanligt, tipsar Christina. Julen kommer med största sannolikhet inte vara det vi vill att den ska vara. 

– Gör det inte svårare än det behöver vara. Att sitta och hoppas är ju lite att plåga sig själv.

 

LÄS OCKSÅ: Stärk ditt psykiska immunförsvar – metoderna som gör skillnad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + 4 rödvinsglas från Iittala för 249 kr. Köp nu