Rökning dödar!

Rökningen ökar, särskilt bland unga tjejer, det visar statistiken. Nu pågår Nationella Tobaksfria Veckan och debattartiklarna mot rökning strömmar in. Katerina Janouch och Amelia Adamo tar ton och i vårt Damrum diskuteras ämnet.

Den här veckan (47) är det ”tobaksfria veckan”. De senaste åren har  antalet ungdomar under 18 år som börjat röka eller snusa ökat radikalt  -  och unga kvinnor är den gruppen som står för den högsta ökningen. Bland tjejerna i årskurs 2 i gymnasiet uppger 43 % att de röker.  Folkhälsoinstitutet (FHI) vill nu ta hårdare tag genom att höja  tobaksskatten och förbjuda exponering av tobak i butiker. FHI vill även  införa fler rökfria miljöer.

På nätet och i nyhetstidningar diskuteras det även om man ska höja  åldersgränsen för att köpa tobak till 20 år, många anser att det är  underligt att man måste vara 20 för att få köpa alkohol, medan det är  18-årsgräns på tobak.

Amelia Adamo, Annika Jankell, Louise Bratt med flera, skriver i en gemensam debattartikel i SVD om en "nollvision för tobak", och de utmanar regering och riksdag att göra lagändringar;

"Andra viktiga lagändringar som kan skydda kvinnor och ungdomar är   bildvarningar på tobaksprodukter och förbud mot frukt- och godissmaker  i  tobak. 

 Vår vision är ett tobaksfritt samhälle, en framtid där  människor  inte längre skadas och dör av tobaksanvändning. Vilken vision  har  Sveriges regering och riksdag" (Läs hela artikeln här.)

Katerina Janouch höjer rösten mot rökning.

Vår bloggare Katerina Janouch tycker också till om snus och cigarretter i ett inlägg på sin blogg:

”Jag vet själv, har också kids som klafsat in på cigaretthelvetets förgård. Jädrar vad det bråkas här hemma om rökning och jag blir tokig på otyget som inte har några som helst vinster. Super gör dom kanske för att de ska bli roliga (ja det ÄR jättekul att ligga och spy), men rökning? Hur kul är det att bli ful, lukta illa och få sämre sexprestationer plus riskera mindre snopp som kille och för tidigt klimakterium som tjej? Kom igen ge mig EN ENDA bra grej med rökning, ge mig EN ENDA fördel. ” Se tuff ut” . Mmm, säkert, det är ju ett fantastiskt argument.

I vårt Damrum skriver trådstartaren ”Mor”:

"Hur kan jag göra så att mina tonårigar inte röker? Har provat att vädja, tjata, prata, gulla och skälla men den älste bryr sig inte alls. Den yngre påstår att han inte röker men ibland hittar jag cigaretter i fickorna. Har även funderat på att själv börja röka bara för att de ska få känna hur maktlös man känner sig, men det är ju så himla äckligt."

Delta i diskussionen i vårt Damrum och på Katerina Janouch blogg.

Foto: Foto:TV8

Amelia Adamo vill ha en nollvision för tobak i Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!