Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Rensa dig i toppform med kylskåpsmetoden!

Kitty gjorde en rejäl rensning och fick tillbaka både livsglädjen och självförtroendet. Metoden är enkel: Släng ut all mat som inte är bra för dig. För du är vad du äter. Om du ger kroppen och hjärnan bra energi blir du både gladare och får lättare att hålla vikten. Svårare än så är det inte. Vi guidar dig.

Kitty har kämpat med vikten i mer eller mindre hela sitt liv. Hon har testat alltifrån LCHF till Viktväktarna utan att lyckas, och allt kändes jobbigt när hon var överviktig. Det var inte kul att träffa kompisar och hon satt mycket hemma. Det enda som var roligt var fotbollen, som hon spelat sedan hon var barn.

– Fotbollen var kul fast det var tungt att springa runt med alla dessa kilo. Men till slut gick min vikt ut över sporten också, för knäna höll inte, vilket kändes väldigt jobbigt.

En dag för tre år sedan kände hon plötsligt att nu fick det vara nog.

– Jag åkte hem och slängde alla onyttigheter jag hade i kyl och frys och fyllde på med nyttig mat istället. Jag gjorde upp en plan i huvudet om hur jag skulle gå tillväga för att gå ner i vikt.

Kitty började med att gå promenader och övergick snart till gymträning med styrketräning och gruppass, samtidigt som hon uteslöt allt socker och kolhydrater som bröd, potatis och pasta. Istället åt hon kyckling, grönsaker, fisk och bönor. Kitty beskriver det som att hon gick all in. Under fem månader körde hon stenhårt.

Kitty gick ner 33 kilo på bara fem månader

– Första veckan var jobbig. Jag hade ett socker-beroende och var van att äta mycket mat. Det var en stor omställning för kroppen från att inte bry sig alls till att träna mycket och tänka på allt man stoppar i sig.

Kitty: "Gav mig motivation att fortsätta"

Men resultaten kom snabbt och det gav motivation att fortsätta.

– Jag vägde mig en gång i veckan och blev så sporrad av att se hur mycket jag tappade. Första veckan gick jag ner tre kilo, så jag undrade vad jag kan gå ner till nästa vecka - och så höll det på.

 

Läs också: "Min trötthet var hypotyreos – gick upp tio kilo"

 

På fem månader gick Kitty ner imponerande 33 kilo.

– Det kändes helt sjukt när jag såg hur mycket jag gått ner. Jag tror jag lyckades för att jag är så envis och ville ha snabba resultat. Nu känner jag att jag fått tillbaka självförtroendet och har nått mitt mål att ha en stark och frisk kropp, något som jag fortsätter jobba med varje dag.

KITTY

Ålder: 28.

Familj: Sambo och hund.

Bor: Halmstad

Gör: Är kriminalvårdare

Följ Kittys resa: Instagram @ksvenningsson, Youtube: kittan18.

KITTYS HÄLSOTIPS

• Att gå all in funkade för mig. Jag plockade bort allt som kunde trigga mig att falla tillbaka. Men det fungerar inte för alla, och då är det bättre att ändra en vana i taget.

• Välj en träningsform som känns rolig, ingen vill träna fyra dagar i veckan om det är tråkigt. Våga testa dig fram!

• Mät dig med måttband om du vill gå ner i vikt. Armar, lår, bröst och rumpa. Gör det varannan vecka så märker du hur mycket du minskar storleksmässigt även när vågen står stilla.

Så väljer du rätt i matbutiken. Foto: Getty Images/Istock

Fredrik Paulúns 8 tips – så shoppar du rätt för vikten:

1. Handla aldrig hungrig. Hungern gör att du inte tänker klart.

2. Lämna ungarna hemma, om det går. Annars blir det konflikt kring det där roliga flingpaketet, som innehåller massor av socker.

3. Fyll på med frukt. Fyll största delen av korgen med frukt och grönt. Gå till de ”nyttiga” hyllorna i början av shoppingturen. När du sedan kommer till det som du har cravings efter är korgen redan tung. Du har plockat på dig bra mat för en stor del av hushållsbudgeten.

4. Ju enklare, desto bättre. Har du bråttom så titta snabbt på innehållsförteckningen. Ju kortare text och ju färre ”konstiga” ingredienser, desto bättre.

5. Behöver du snabbmat? Har butiken en egen deli eller salladsbar? Det är bättre än industriellt framställd mat.

6. Mobil-motivera. Behöver du påminna dig om varför du ska välja hälsosamma alternativ? Gör en lista i mobilen som du kan klicka upp vid behov: Vitt socker = diabetes och inflammationer.

7. Små, söta saker. Om du köper något onyttigt, se då till att det är en liten mängd och inga storpack. Din hjärna är gjord för att äta upp det som är gott, det går inte att spara.

8. Handla på nätet. Då har du kontroll över dina inköp och köper bara exakt det du behöver.

 

Läs också: Skippa sockret – orka mer!