Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

PT-Fia om varför du mår så mycket bättre om du rör på dig om du är gravid

Nu har du chans att hänga med på PT-Fias gravidträning onlie. Träna hur mycket du vill och när du vill, läs mer här!

Är du gravid? Grattis, vilken grej, att vänta barn är riktigt speciellt. Du får ett helt nytt fokus och saker som verkat viktiga förut kan lätt blekna. Nu är det du, din kropp och ditt barn som är allra viktigast.  I amelias nya onlinekurs med Sofia ”PT-Fia” Ståhl får du:

Lära dig vad du ska tänka på när du tränar som gravid.

Veta hur du ska äta för att må bra.

Tre träningspass där du får träna ihop med PT-Fia.

Bank med övningar för rörlighet och avslappning.

Läs mer om kursen här!

Sofia ”PT-Fia” Ståhl

Ålder: 29 år.

Familj: Gift med Kim, dottern Edith.

Bor: Stockholm.

Gör: Träningsprofil amelia, PT, bloggare, poddare, kostrådgivare

Aktuell: Med podcasten Omänskligt, gravidträningskurs med amelia och bloggen på ptfia.se.

Hej Sofia, grattis till din nya bebis! Hur känns det att ha blivit mamma?

– Tack snälla! Det känns helt magiskt, overkligt, känslosamt och allt möjligt på en och samma gång. Jag undrar lite hur man någonsin ska kunna slita sig från att bara ligga och beundra henne hela dagarna. Det är spännande att lära känna den här lilla mini-människan och försöka förstå hennes behov. Man får verkligen samla sitt tålamod och vara snäll mot sig själv, jag och min man är ju nybörjare på detta.

Träning betyder i det här fallet INTE hårt och prestationsinriktat

När du var gravid skapade du en gravidträningskurs för amelias läsare. Varför? 

– För att jag upplever att det saknades. En graviditet innebär så otroligt mycket på prick alla plan, mentalt som fysiskt och det är inte lätt att veta hur man ska förhålla sig till alla råd och åsikter som kommer till en. Med den här kursen så hoppas jag kunna inspirera till att må bra (eller i vart lite bättre) och ta hand om sig i sin graviditet, utan krav, pekpinnar eller hets.

Vad finns det för hälsofördelar med att röra sig under graviditeten?

– Många. En graviditet är en stor påfrestning för kroppen och vi kan hjälpa den genom att fortsätta (eller börja) röra på oss. Enligt studier så minskar risken för bland annat graviditetsdiabetes, urinläckage, högt blodtryck och underlivsskador i samband med förlossning. Man verkar ha lättare att gå ner i vikt, minskar risken för ryggbesvär, får bättre syreupptagningsförmåga (mer ork) vilket är bra för både mamma och bebis. Även sömnen verkar bli bättre vilket är guld värt under en graviditet och kommande bebistid.

Med den här vill jag inspirera till att må bra, utan krav, pekpinnar eller hets

Den som köper kursen får tre träningsprogram, där man kan träna med dig. De är olika långa. Berätta, hur du tänker där? 

– Istället för att göra på det traditionella sättet och dela upp träningsprogrammen enligt trimester så har jag tagit fasta på att vi alla är så otroligt olika med olika förutsättningar. Är det något jag snabbt lärde mig av min graviditet så är det att dagsformen kan skifta snabbt och att orken kan vara helt olika på bara ett par dagar. I någon period så var jag betydligt piggare och starkare i vecka 35 än i vecka 18. Därför har jag istället gjort tre träningsprogram som är olika långa och som bör fungera för de flesta i olika delar av graviditeten beroende på dagsform, mående och lust. Alla programmen innehåller övningar som bör fungera oavsett vart i graviditeten du är – men som alltid så bör du känna in din egen kropp och dina förutsättningar.

Hur mycket tränade du själv som gravid, vad gillade du personligen?

– Första halvåret så tränade jag med min egna personliga tränare en gång i veckan med fokus på styrketräning som stärkte och bibehöll den upparbetade styrkan. Efter semesterveckorna så pausade jag den träningen och fortsatte med det som jag gjort under hela graviditeten: Yoga, promenader, träning med gummiband och kroppsvikt och cykel till och från jobbet. Jag hade ingen plan med ett visst antal pass i veckan utan gjorde något dagligen, ibland en promenad, ibland en halvtimme yoga på balkongen och ibland ett pass med gummiband. Är så glad över att jag fortsatte röra på mig – det var guld värt för mitt mående och jag hanterade de jobbiga perioderna betydligt bättre.

Den som aldrig tränat förr ... Kan man vara med på kursen ändå? 

– Självklart! Viktigt att tillägga att ”träning” i det här fallet inte betyder hårt och prestationsinriktat. Rörelse, aktivitet, träning – oavsett vad vi väljer att kalla det så är det viktigaste att vi fortsätta använda vår kropp och inte bara blir stillasittande. Kursen är upplagd för att vara inkluderande och har utgångspunkten i den som går kursen.