Därför är det bra att ta en powernap (även för dig som har svårt att sova på natten!)

Visst är det lätt att bli avundsjuk på alla medelhavsbor som så fort klockan blir efter lunch går och lägger sig och sover en stund. Men är det bra för kroppen och hur länge ska man sova för bästa effekt?

Två sömnexperter från Australien menar att det finns många fördelar med att sova lite mindre på natten och i stället ta igen det med en powernap på dagen när du börjar känna dig sömnig. Detta ska nämligen ge en boost av kreativitet, produktivitet och du blir mer alert.

I enartikeli ”The Conversation” skriver två sömnforskarefrån Australien,Melinda Jackson och Siobhan Banks, ”att dela upp sömnen kan vara en mer naturlig rytm för vissa personer”. Att till och med början på 1600-talet var det snarare en norm att man istället sov i två skift.

En powernap kan vara bra för minnet

Enligt enamerikansk studiesover mer än 35 procent av alla vuxna mindre än de rekommenderade 7-9 timmar per natt. Jackson och Banks menar att om man i stället sover i två skift kan det bli ett sätt för personer med sömnproblem att på så sätt få mera sömn.

Läs också: 19 saker som hindrar dig från lycka (så här kan du tänka i stället!)

Det finns bevis på att en tupplur någon gång under dagen kan hjälpa både minnet och inlärningen. Att dela upp sömnen skapar flexibilitet med jobb och familjetid. ”Det ger möjlighet till två perioder med ökad aktivitet, kreativitet och alerthet under dagen. I stället för att ha en lång period där sömnigheten byggs upp under dagen och produktiviteten avtar”, skriver Jackson och Banks.

Hur länge bör man powernapa?

Studier visar att en powernap ska vara en kortare tupplur på mellan 20 till 30 minuter. Viktigt är att du inte ska hinna hamna i djupsömn. Då finns det en risk att du istället kommer känna dig trött av din powernap.

Alla experter inte positiva till powernapen

Andra sömnforskare menar att en tupplur kan passa vissa personer och inte alla. De anser att det behövs mer forskning för att förstå hur att sova i två skift påverkar kroppen.

– En negativ effekt är att vakna upp groggy efter det andra skiftet av sömnen, säger Kenneth Wright tillHuffingtonpost,chef för sömn- och kronbiologilaboratoriet på University of Colorado Boulder.

Den här artikeln om effekten av powernap publicerades från början på vår systersajt Topphälsa.

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Läs mer:

Mer sex och bättre sömn – så inreder du sovrummet enligt feng shui

Får du för lite sömn? Här är enkla testet som kan ge dig svaret på under en minut

8 saker om sömn vi inte visste om – det här händer i kroppen när du sover

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av amelia här!