Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Positiva personer lever längre och mår bättre – här är deras 7 vanor du vill ta efter

Glada människor lever längre och mår bättre, menar Jason Wachob, en av grundarna till livsstilssajten MindBodyGreen.com. Men hur kan de vara så lyckliga?

Positiva människor ser inte bara glaset som halvfullt, de tjänar också mer pengar, är mindre sjuka och lever längre än pessimister. Författaren till boken Contagious Optimism (Smittande Optimism), David Mezzapelle, har studerat optimistiska människor under fem år, och enligt honom är vissa människor helt enkelt mer optimistiska till sin natur. Han menar dock att en pessimist kan jobba bort sin negativitet, en åsikt som delas av Wachob:

–Precis som med alla hälsosamma vanor måste du öva på din optimism varje dag.

Här är 7 vanor hos optimister du kanske vill börja ta efter:

1. De uttrycker tacksamhet

Optimister uppskattar inte bara de stora välsignelserna i livet, de är tacksamma även för småsaker. De hittar också styrka i påfrestningar, hinder och motgångar, eftersom sådana situationer stärker dig och ger dig motståndskraft.

2. De ger av sin tid och energi

Positiva människor har för vana att ge tillbaka, att hjälpa till på det lokala soppköket eller att finnas där för sina vänner. Wachob menar att det hjälper dig att känna tacksamhet för det du själv har, vilket är en bra grund för att bli mer optimistisk.

3. De är intresserade av andra

Enligt Mezzapelle tror folk ofta att de är ensamma om sina problem, men blir stärkta när de får höra hur andra människor lyckats ta sig ur liknande situationer: "Det ger dem hopp, och hopp är grunden för optimism".

4. De omger sig med lyckliga människor

Wachob menar att du blir som du umgås: pessimister tar av din energi medan optimister sprider energi.

5. De lyssnar inte på "nej"-sägare

Vad folk gör och säger reflekterar deras egen verklighet, inte din, säger Mezzapelle. Optimistiska människor tar inte för allvarligt på andras åsikter när de inte håller med om dem.

6. De förlåter andra

Mezzapelle menar att optimister har en förmåga att förlåta: "Det lättaste sättet att förlåta är att komma ihåg att dåtid är dåtid. Slut fred med den så den inte förstör nutiden."

7. De ler

Enligt Mezzapelle skapar leenden en glad miljö som drar folk till sig eftersom små doser av lycka utsöndrar serotonin, ett hormon som bidrar till en känsla av välbefinnande. En studie vid ett universitet i Kansas visar också att din hälsa förbättras av att du ler eftersom det minskar stressen i kroppen – även om du inte ens känner dig glad.

LÄS MER POSITIVA ARTIKLAR:

Bruce Springsteen dansar med 91-årigt fan på scenen – här är klippet alla snackar om

20-åriga My gör en fantastisk cover på "Hello" – sjunger på svenska

Adam blev kär vid första ögonkastet – försök att inte gråta till hans frieri