Foto: Shutterstock

Varför gör det ont i ljumskarna vid ägglossning? Kvinnoläkaren svarar

Läsaren Mei får ont i ljumskarna vid ägglossning och undrar om hon kan göra något åt det. amelias kvinnoläkare Susanna Ericsson ger svar.

Fråga: Vad ska man göra om man inte blir gravid, trots att man har försökt under flera år? Trots att man varit på en undersökning där allt "ser bra ut"? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger råd.

Kvinnoläkaren: Boka en tid hos gynekolog om det inte går över

Äggstockarna är små organ. Inför ägglossningen växer äggblåsorna inuti äggstocken varpå det blir trångt och spänningar uppstår. Troligtvis är du en av dem som känner av dessa spänningar mycket, och som får väldigt ont. Smärtan kan kännas i hela nedre delen av magen och även i ljumskarna.

När ägget lossnar från äggblåsan så kan det dessutom komma ut en pytteliten mängd vätska i magen. Det är helt naturligt men kan reta och irritera, och bidra till den smärta du beskriver. Inför mensen uppstår en annan situation. Livmodern är en stor muskel, och när den drar ihop sig och förbereder sig för att stöta ut menstruationsblödningen så kan det orsaka smärta för många kvinnor.

P-piller som tar bort ägglossningen kan hjälpa

Det du kan göra är att ta Alvedon och/eller Ipren regelbundet inför ägglossning och mens. Att träna regelbundet minskar också smärtorna genom f lera olika mekanismer i kroppen. Dels genom påverkan på livmodern direkt, dels genom påverkan på hjärnan i form av smärtstillande endorfiner.

Om det inte räcker med receptfria läkemedel så tycker jag att du ska boka en tid hos en gynekolog. Jag tror även att p-piller som tar bort ägglossningen kan vara till stor hjälp i ditt fall och värt att prova. Att ha väldigt ont är handikappande och inget man ska behöva stå ut med. Jag hoppas att du blir av med din smärta och att mitt svar är en liten hjälp på vägen.

LÄS OCKSÅ: "Varför gör sex alltid ont?" Kvinnoläkaren: Du kan ha vestibulit

LÄS MER: Svampinfektion i underlivet som inte går – vad hjälper? Läkaren svarar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!