Foto: Peter Knutson/iStock (montage)

Olga Rönnberg: Ät mer – för bättre träningsresultat!

Vill du få resultat av din träning måste du äta ordentligt. Och vill du hålla vikten (eller gå ner) är det bästa du kan göra att styrketräna och äta tillräckligt. Det menar träningsexperten 

Olga Rönnberg: "Att bevara muskler är det bästa du kan göra som kvinna", säger hon. 

Nina Jakobson

Styrketränar du en hel del, men tycker att de där snyggt tonade musklerna aldrig kikar fram? Är det som att hur mycket du än kämpar så händer ingenting? Då kanske lösningen ligger i att lägga större portioner på tallriken.

– För att din styrketräning ska ge resultat måste du överbelasta muskeln och det betyder att ta tyngre vikter, att öka antalet repetitioner eller att öka antalet set, säger 

Olga Rönnberg. 

Och för att orka mer kräver kroppen mer energi.

– Om du är rädd för maten och äter för lite kommer alla kalorier att gå åt till att upprätthålla kroppens funktioner, inte till att bygga muskler. Då orkar du inte överbelasta och lyfta tyngre och tyngre.

Äter du för lite blir du också slöare och söker gärna de enklare sätten, som att sitta istället för att stå, ta hissen istället för trapporna.

"Äter du ordentligt kommer du att kunna stå emot suget. Det kan du inte om du ätit för lite", berättar Olga Rönnberg. Foto: Getty Images/iStockphoto

"Ät så att du har energi och känner dig mätt"

Så se till att äta tillräckligt! Tumregeln är att du ska vara mätt tre till fyra timmar mellan måltiderna. Det betyder fyra till sex mål om dagen. De ska innehålla mycket grönt, en rejäl dos protein, långsamma kolhydrater och nyttiga fetter.

Vill du bli av med något extrakilo är det smartaste sättet att träna mer istället för att minska på maten.

– Ett extra träningspass i veckan ger det där kaloriunderskottet. Ät så att du har energi och känner dig mätt. Var inte hungrig.

– Äter du för lite är det väldigt lätt att tappa muskler, och i och med det så minskar ämnesomsättningen, säger Olga Rönnberg.

 

LÄS OCKSÅ:

• Styrketräning för kvinnor! Här är PT:n Sara Wiss superpass med 6 bra basövningar