Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Getty Images

Okända symtomen på corona – som drabbar kvinnor

Coronapandemin slår hårt mot hela vår värld och allt fler drabbas av sjukdomen. Sjuksköterskan Helen Bjurberg jobbar på Coronalinjen och menar att det finns symtom som inte lyfts – som drabbar kvinnor.

Att drabbas av corona medför olika konsekvenser för alla och det finns fortfarande väldigt lite forskning inom ämnet. Vissa får en lätt förkylning, andra behöver intensivvård och en del avlider. Och det finns symtom som kan uppkomma till följd av corona – om du är kvinna.

Helen Bjurberg är en av alla sjuksköterskor som jobbar hårt under coronapandemin. Hon jobbar på 1177:s coronalinje, som drivs av Medhelp på uppdrag av Region Stockholm, och svarar dagligen på samtal från patienter som tror sig insjuknat i corona. Hon menar att det finns många symtom som inte lyfts.

Helen Bjurberg jobbar på Coronalinjen, som drivs av Medhelp på uppdrag av Region Stockholm. Foto: Maria Östlin

– Det är ju många som har de typiska symtomen med hosta, feber och trötthet. Men sen är en hel del som har andra besvär. Så klart kan vara annat också, vårt jobb är ju inte att ställa någon diagnos, utan att bedöma om de behöver vård, säger hon.

Hon vittnar om många personer som lider av relativt okända symtom. Pirrningar och domningar i huden. Trötthet och utmattning som inte ger sig, trots att man tidigare varit frisk och aktiv. Smärta i ”kärlekshandtagen”. Nattliga svettningar. Mensrubbningar. 

– Det ringer in en del kvinnor som har drabbats av mensrubbningar till följd av corona. Det är inte jättevanligt, men det är ju kanske inte heller det första man tar upp när man ringer till 1177 heller, säger hon.

Ser skillnader mellan män och kvinnor

Mensrubbningarna kan se olika ut, antingen uteblir mensen eller så blöder man konstant. Precis som med blodtryck och puls, som antingen kan bli skyhögt eller lågt. 

– Allt sånt här ska så klart utredas för att utesluta att det är något annat allvarligt.

Helen ser en skillnad mellan kvinnor och män som drabbas av sjukdomen, enligt hennes egen erfarenhet är det oftare kvinnor som blir långtidssjuka med symtom som inte behöver vara akuta, men ändå kan vara allvarligt och framför allt skrämmande. Män blir oftare akut sjuka med mer kraftfulla symtom.

– Vissa blir skakiga, dimmiga i huvudet. De upplever att de inte hänger med och tappar ord. Många är oroliga för att de inte känner igen sig själva, eller upplever symtom som de aldrig känt förut. 

LÄS OCKSÅ: Är det corona, förkylning, pollenallergi eller influensa? Så skiljer sig symptomen