Ny trend florerar i Europa — allt fler ploggar för miljön

Att plogga för en renare och mer hållbar framtid är den senaste trenden i många delar av Europa — men vad betyder det?

Att stränderna i världen börjar likna soptippar är ett stort miljöhot. Kvarlämnade plastpåsar, plastflaskor och plastbestick flyter ut i haven och sjöarna och skadar både djur och natur då tillexempel plastflaskor tar över 400 år att brytas ner av naturen. Nu finns en ny trend som kan råda bot mot detta — samtidigt som du får dig en härlig strandpromenad!

Runtom i Europa florerar nämligen trenden att jogga och plocka skräp samtidigt, som blivit ett nytt verb: plogga! Det är fler och fler som hakar på i springtåget med en soppåse i handen för att stanna till när som man ser skräp som behöver plockas upp.

Källa: @envirotude

Plogging uppkom först i Sverige som ett sätt att hjälpa miljön (och samtidigt få till ett träningspass av det!). Miljökämpen Erik Ahlström började plogga i Stockholm när han la märke till mängden skräp som låg spritt ute där han hade sin löparrunda. En hashtag senare så började människor i Europa att engagera sig. Plogging hoppas man inte bara ska skapa en medvetenhet om hur mycket skräp som slängs fritt i naturen utan också få fler att bli bättre på att återanvända plasttillbehör och slänga skräp där det ska.

Både Islands president, svenska ambassaden i London och Sveriges miljöminister har nu testat att plogga!

Att börja plogga kan ge en viktig inblick av hur mycket vi människor skräpar ner jorden, som sedan naturen inte kan bryta ner. Så ta en runda på stranden nästa gång och plogga — som resten av Europa!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + lyxig hudvård från Oriflame för 199 kr. Köp nu!