Foto: MariaDubova

Ny studie: Depression vanligare hos kvinnor som äter p-piller

Kvinnor som använder hormonella preventivmedel, såsom p-piller och hormonspiral, drabbas oftare av depression jämfört med jämnåriga kvinnor som inte använder hormonella preventivmedel. Och ju yngre kvinnan är, desto vanligare är det. Det visar en dansk studie som gjorts med över en miljon kvinnor.

Forskarna har följt drygt en miljondanska kvinnor mellan 15 och 34 år från år 2000 till 2013. Genom att sammanställa uppgifter från receptregistret och det psykiatriska centralregistret, kunde forskarna se hur många kvinnor som efter att ha fått hormonella preventivmedel utskrivna, också fått en depressionsdiagnos eller fått antidepressiv medicin utskriven, skriver politiken.dk.

Studien visade att kvinnorna i åldern 15–34 i snitt hade en 40 procent ökad risk att drabbas av depression sex månader efter att de börjat med p-piller, hormonspiral, p-stav eller andra hormonella preventivmedel. Detta jämfört med kvinnor som inte använde den typen av preventivmedel.

Läs mer:Ny svensk studie: P-piller kan ge kvinnor ångest

– Vi talar alltså om att tonårsflickor har 80 procent större risk för depression när de får hormonella preventivmedel. Det bör kvinnor veta så att de kan ta beslut utifrån det, säger professorØjvind Lidegaard, vid gynekologiska avdelningen på Rikshospitalet i Köpenhamn, och som också är en av författarna till studien.

Unga som äter p-piller mer deprimerade

Kopplingen till depression blev dock mindre ju äldre kvinnorna blev.För kvinnor i 25-årsåldern var risken 20 procent.

Enligt Øjvind Lidegaard har det inte kartlagts tidigarehur kopplingen ser ut för kvinnor som börjar med hormonella preventivmedel och efterföljande depressioner.

Studien har inte kunnat säkerställa något orsakssamband mellan den typen av preventivmedel och depressioner, utan endast kunnat visa på en koppling.

Mer forskning behövs om p-piller och biverkningar

Därför krävs fortfarande ytterligare forskning för att kunna fastställa depression som en möjlig biverkan av p-piller och liknande preventivmedel, sägerDr Ali Kubba, på Kungliga högskolan förobstetrikoch gynekologi i London, till The Guardian:

– Det finns kliniska bevis för att hormonella preventivmedel kan påverka en del kvinnors humör, den här studien visar dock inget orsakssamband, därför behövs ytterligare forskning för att undersöka depression som en möjlig biverkan av hormonella preventivmedel.

Ingen av kvinnorna i studien hade tidigare varit deprimerade eller fått antidepressiva tabletter utskriva.

Studien har publicerats i tidskriftenJournal of American Medical Association (JAMA) Psychiatry.

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att vilja se:

Studier visar: De som gråter till sorgliga filmer är känslomässigt starka

Ny studie visar: Lika mycket bajsbakterier i skägg som i toaletter 

Forskning visar: Så lyckas du bättre under din löneförhandling