Studie: Din katt härmar dig – utvecklar personlighet efter sin ägare

Har du en katt som känns sur, rivs och fräser? Då kanske det är dags att se över ditt eget humör – en studie menar att katter härmar sina ägare. 

Victoria Petersson

Sådan husse – sådan hund heter det ju. Många hundägare har likheter till det yttre med sina hundar, och nu kommer en ny studie som menar att detta även stämmer in på kattägare och katter. Men hos katterna är det beteendet som gör att de liknar sina ägare.

Beteendevetare vid Lincoln University i Australien har analyserat drygt 3 300 kattägare, och kom fram till att neurotiska kattägare mer sällan låter sina katter vara utomhus, och då löpte katterna en större risk att väga för mycket, blev nervösa och klöste mer i möblerna.

Katter är kopior av sina ägare

Tidigare studier har sett en koppling mellan hur föräldrars uppfostringsstil påverkar barnens personlighet, och detta verkar också gälla för kattägare och katter.

– Katter är små kopior av sina ägare, som starkt påverkas av de människor som är runt dem, säger Danielle Gunn-Moore vid universitet i Edinburgh.

Så tänk på att din katt studerar och kopierar ditt beteende, sluta klös på möbler och fräs så kanske katten blir snällare.

Läs också: 60+ bästa kattnamn – honor, hanar och unisex