Ny forskning: Hjärnceller dör av sömnbrist – därför ska du unna dig en sovmorgon

Det går inte att ta igen förlorad sömn, och sömnbrist kan ge permanenta hjärnskador. Det visar en studie gjord vidUniversity of Pennsylvania School of Medicine, skriver DN.se.

Forskarna har studerat möss som under tre dygn inte tilläts sova mer än vad som för människor motsvarar 4-5 timmar per natt. Sovmönstret påminde om det hos skift- och nattarbetare. När periden var slut kunde forskarna konstatera att en fjärdedel av hjärncellerna i ett område i mössens hjärna som är förknippat med vakenhet och kognition hade dött. Det behövs dock mer forskning för att se om sömnbrist även leder till permanenta hjärnskador hos människor, skriver DN.se.

Studien, som är publicerad iThe Journal of Neuroscience, pekar också på att det inte går att ta ingen förlorad sömn genom att sova mer vid ett senare tillfälle.

– Ingen trodde verkligen att hjärnan kunde bli permanent skadad genom sömnbrist. Det har nu ändrats, sägerSigrid Veaseysom är professor vid Center for Sleep and Circadian Neurobiology vid University of PennsylvaniatillCNN, skriver DN.se.

Forskarna hoppas nu kunna ta fram en medicin som skyddar hjärncellerna hos personer som drabbas av sömnbrist.

Kanske vill du också läsa:

16 fantastiska sanningar som kommer att göra din dag bättr

95-åring kvinna stickar tröjor till pingvinersom har fått sina fjädrar förstörda av olja

Så såg våra liv ut innan datorn gjorde entré – 19 saker vi nästan har glömt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!