Foto: Jezzica Sunmo

Min trötthet var hypotyreos: "Jag gick upp 10 kilo på ett halvår"

Micaela gick från maratonform till soffläge när en förlamande trötthet kopplade sitt grepp om henne. Hon trodde att orkeslösheten hörde småbarnslivet till, men det visade sig att hon led av en allvarlig sköldkörtelsjukdom, hypotyreos, som drabbar tusentals kvinnor varje år.

Det var som om livet bromsade in. Från att ha varit aktiv, med en vardag full av träning, lek med barnen och middagar, kände sig Micaela totalt orkeslös. Till en början tänkte hon att det hörde till vardagen som småbarnsmamma, med allt vad det innebär av dålig sömn och brist på egentid. Men tröttheten ville inte ge med sig, den blev bara värre.

– Jag orkade inte gå uppför en trappa utan att få blodsmak i munnen och mjölksyra i benen, säger hon.

Micaela som alltid hade gillat att träna och som genomfört både en svensk klassiker och ett maraton. Nu orkade hon knappt ta en promenad.

Och trots att hon var helt slut så hade hon svårt att sova om nätterna.

– På inrådan av en kollega bestämde jag mig för att kolla upp om det var sköldkörteln som krånglade.

Underfunktion i sköldkörteln misstas ofta för astma eller utbrändhet

Symtomen vid underfunktion i sköldkörteln, eller hypotyreos som sjukdomen heter, stämde in på hur Micaela kände sig. Vanliga tecken är utmattning, viktuppgång och en allmän känsla av att någonting är fel. Micaela passade på att be om ett blodprov när hon var på vårdcentralen med sin son, i hopp om att ha hittat en lösning på problemen. Men testet visade ingenting onormalt.

– När jag ser tillbaka på det, med den kunskap jag har idag, så borde jag ha begärt ut testresultatet och låtit en annan läkare titta på det. Jag mådde ju såpass dåligt, säger Micaela.

Hon tänkte att hon bara var inne i en svacka, och återigen fann hon förklaringen i tillvaron som heltidsarbetande småbarnsmamma. Men livet gick allt trögare och hon orkade bara göra det allra viktigaste.

Ungefär ett år efter sköldkörteltestet på vårdcentralen drabbades Micaela av luftrörssjukdomen twar med tre tuffa antibiotikakurer som följd. Hon tror själv att det ledde till att hennes sköldkörtelproblem förvärrades. När Micaela tillfrisknat från twar-infektionen mådde hon sämre än någonsin.

– Förutom tröttheten så hade jag en mystisk klumpkänsla i halsen och en heshet som läkaren diagnostiserade som astma, berättar hon. Micaela lämnade vårdcentralen med ett recept på astmamedicin.

– Hypotyreos misstas ofta för just astma eller utbrändhet eftersom symtomen är så diffusa, förklarar hon.

Men astmamedicinen hjälpte inte. Och förutom den förlamande tröttheten började det också värka i lederna. Håret blev torrt, huden krånglade och naglarna skivade sig. Magen fungerade inte heller som den skulle och minnet började bli sämre.

– Jag fick skriva listor för att komma ihåg saker.

Micaela klarade sitt chefsjobb tack vare att hon arbetat på företaget länge och var säker i sin roll. Dessutom ställde kollegorna upp och hjälpte henne när hälsan svajade. Hemma gick hon på sparlåga.

– Jag orkade sköta vardagen, men inte så mycket mer. Under den här perioden kan jag beskrivas som en väldigt lugn mamma, jag och barnen umgicks mycket i soffan. Men jag var alltid närvarande och de märkte inte hur dåligt jag mådde, förutom möjligtvis ledvärken eftersom de fick lov att sätta på sig skor och strumpor själva, mina tummar värkte så mycket.

Under ett halvårs tid hade Micaela gått upp tio kilo i vikt. Hon kände verkligen inte igen sig själv.

– Jag gick tillbaka till läkaren som skrivit ut astmamedicinen och sa att jag mådde sämre än någonsin. Jag stod på mig, och efter nya prover visade det sig att det var sköldkörteln som var problemet trots allt, vilket var en stor lättnad att få veta. Nu förstod jag äntligen varför jag mådde så dåligt.

Micaela ordinerades medicinen Levaxin, som är standardbehandlingen när man lider av problem med sköldkörteln. Hon började känna sig lite bättre efter en tids medicinering. Viktuppgången bromsade in. Men ett år senare var hon ändå långt ifrån symtomfri.

– Både tröttheten och ledvärken fanns kvar. Jag kunde bli gråtfärdig av att plocka ur diskmaskinen, minns hon.

Enligt en ny undersökning från Sifo, som tagits fram på uppdrag av Sköldkörtelförbundet, mår var femte sköldkörtelsjuk person dåligt trots att de får standardbehandlingen i form av medicinen Levaxin. Micaela var en av dem. Som tur var tog läkaren henne på allvar när hon berättade att hon fortfarande inte mådde bra. Han skrev ut en annan, mindre vanlig medicin: Liothyronin.

– Det är inte någon mirakelkur, men ihop med Levaxinet blev jag långsamt bättre, säger Micaela.

Efter år präglade av trötthet och värk kom hennes energi, och därmed det gamla livet, tillbaka. Micaela hade även blivit tipsad om att många med hypotyreos mår bättre av att minska intaget av gluten. Hon lade om sin kost och började äta glutenfritt, vilket hon tror är det som befriat henne från inflammationen och värken i lederna.

Nu kan Micaela tacka ja till middagar, hon tränar yoga och styrketräning och njuter av långa powerwalks. Hon ser fram emot att komma igång med löpningen igen. I slutet av augusti tjuvstartade hon med att springa ett femkilometerslopp tillsammans med kollegorna.

– Tidigare när jag bara låg på soffan och kollade på tv så var det inte särskilt mycket livskvalitet. Det var sega år. Nu är det aktiviteter med barnen, träning, resor och middagar med vänner. Livet har kommit tillbaka.

Läkaren: "Så känner du igen symtomen"

Stefan Sjöberg är docent vid Karolinska institutet och forskar om hypotyreos, en sjukdom som innebär att sköldkörteln producerar för lite sköldkörtelhormon.

• Symptom på underfunktion

Underfunktion, som är vanligast, kan ge symptom som förstoppning, försvagad muskulatur, trötthet och att man känner sig frusen. Torrt hår och torr hy är också vanligt, säger Stefan Sjöberg.

Symptom på överfunktion

Överfunktion är mindre vanligt, men mer dramatiskt eftersom det oftast ger plötsliga och mer påtagliga symptom. Viktnedgång, svettningar och andfåddhet är vanligt vid överfunktion.

Men - symptomen är diffusa!

Eftersom symtomen kan vara diffusa, särskilt vid underfunktion, tipsar Stefan om att vara uppmärksam på upplevelsen av att inte riktigt känna igen sig själv.

– Om du tidigare har sovit i åtta timmar varje natt och plötsligt måste sova i tolv för att orka prestera eller om du helt plötsligt blir väldigt frusen och aldrig varit det tidigare så ska du vara uppmärksam. Allt nytillkommet är viktigt. Och om provet inte visar ett tydligt svar, trots att du känner dig dålig, så ska du stå på dig.

– Proverna är inte alltid tydliga, så du kan behöva följa förloppet och se vad som händer över tid. Märker du att det blir värre eller att de nytillkomna symtomen inte försvinner bör du gå tillbaka och be om en förnyad bedömning. Man behöver nästan alltid ta om proverna flera gånger innan man kan ställa diagnos, säger han.

Nästan en halv miljon kvinnor är drabbade

Hypotyreos brukar kallas den dolda kvinnosjukdomen, med all rätt. Enligt Sköldkörtelförbundet behandlades 458 260 personer för hypotyreos under 2017, varav 80 procent var kvinnor. Mörkertalet tros vara stort.

Så behandlas hypotyeros

Som regel behandlas hypotyreos-patienter med ett syntetiskt framställt sköldkörtelhormon, levotyroxin. Medicinen heter Levaxin eller Euthyrox. Många fortsätter dock att må dåligt, enligt Sköldkörtelförbundet. Endast ett fåtal patienter erbjuds en individanpassad medicinering, trots att flera forskningsrapporter visar att det kan få dem att må bättre.

Sköldkörteln - så fungerar den

I sköldkörteln, som sitter på halsens framsida, bildas hormoner som påverkar kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen.

• För lite sköldkörtelhormon:

När sköldkörteln producerar för lite hormon kallas det hypotyreos. Ämnesomsättningen minskar och kroppen går på lågvarv. Du kan bli trött, deprimerad, frusen och få svårt att koncentrera dig.

• För mycket sköldkörtelhormon:

När kroppen producerar för mycket hormon så kallas det hypertyreos. Ämnesomsättningen ökar och kroppen går på högvarv. Du kan tappa vikt, svettas, bli irriterad och få högre puls.

Mer om sköldkörteln: Alltid trött? Det kan vara hypotyreos – allt om symtom och behandling

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!