Sara är orolig för sin styvsyster som dricker något varje dag.
Sara är orolig för sin styvsyster som dricker något varje dag. Foto: Istock

Min syster dricker för mycket - vad ska jag göra?

Styvsystern dricker varje dag och nu ber Sara om råd för hur hon ska agera. Samtalscoachen Åsa Nyvall guidar och ger råd: ”Uttryck dig på ett sätt som gör att din syster förstår att det handlar om ren omtanke”.

FRÅGA: Jag är orolig för min styvsyster. Hon kan lätt dricka en flaska vin själv en vanlig kväll och går ofta ut och festar. Hon dricker något varje dag. Jag är rädd för att hon ska bli sjuk eller att det går ut över hennes familj. Hur tar jag upp det här med henne utan att hon bara fryser ut mig? /Sara

Samtalscoachen Åsa Nyvall svarar: 

Jag tror på rak, ärlig och kärleksfull kommunikation. Att inte sopa det under mattan, utan i stället berätta vad man upplever. Men att du uttrycker det på ett sätt som gör att din syster förstår att det handlar om ren omtanke.

Ett sätt att ta upp det kan vara att fråga henne hur hon mår och hur hon har det i sitt liv. Kanske öppnar hon själv upp då. Gör hon det kan du lyssna till henne och fråga vad hon själv tror att hon behöver och hur du kan hjälpa henne. Du kan också sedan fråga om hon tror att alkoholen kan vara ett sätt att döva det som gör ont. Det brukar inte leda till ilska eller försvar, eftersom det först och främst handlar om hennes mående och där en följdfråga till det blir kring alkoholen – som då inte blir så hotfull.

Blir hon arg kan det vara en indikation på att det är allvarligt

Om hon svarar att hon mår bra kan du i stället säga att anledningen till att du frågar är att du är orolig över hennes alkoholkonsumtion. Kanske har hon inga problem med att prata om det. Men om hon i stället blir arg kan det vara en indikation på att det är ett problem som bör tas på allvar. Uttryck att du finns för henne i alla lägen. Det kan vara ett sätt att så ett frö som gör att hon vågar prata med dig när det har landat i henne.

Det viktiga är att du inte blir medberoende, utan ser verkligheten som den är. Samtalet kan leda till att hon skjuter undan dig för att du blir ett hinder eller för att hon skäms.

Min rekommendation är att du, innan du går vidare i någonting, kontaktar Alkohollinjen, som har telefonnummer 020-84 44 48 eller går in på Alkoholhjalpen.se. Där kan du få fin hjälp av experter med allt som gäller alkoholism och hur man kan gå tillväga som anhörig.

Vill du ställa en fråga om känslor och relationer

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på läsarfrågor om känslor och relationer. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Så vet du om du dricker för mycket

LÄS OCKSÅ: Känner du till varningstecken för alkoholism? Här kan du få hjälp och stöd