Foto: iStock

Utmattad? Stressa ner hemma (trots att barnen är i samma rum)

Stress på jobbet. Ännu mer stress hemma. Känner du att paniken är nära? Med några snabba övningar och appar går det att komma ner i varv på nolltid.

Känner du dig helt utmattad av all stress? Eller kanske uppe i varv av barnskrik, diskberg och dammråttor? Det är inte bara på jobbet vi kan känna oss stressade, utan även i hemmets trygga vrå.

Här ger vi tips på snabba och superenkla övningar och appar som hjälper dig att stressa ner i vardagen.

Avstressande övningar

Dessa fyra övningar går att göra sittande, stående eller liggandes. Du behöver inte göra alla fyra, utan välj den som funkar bäst i den känsla eller situation du är i där och då.

Ge dig några sekunder eller minuter till att andas. Det kan låta lite men kommer att göra stor skillnad.

1. Djupandas

Det kan verka banalt, men har väldigt stor effekt. Att djupandas kan enligt forskning minska stress, oro och sänka blodtrycket. Stå, sitt eller ligg ner. Håll handen på buken, andas in genom näsan, känn hur magen höjer sig och andas sedan ut med näsan.

2. Visualisera dig bort

När du är som mest stressad gäller det att sänka pulsen och komma ner i varv. Om du har möjlighet, sätt dig ner och blunda en stund. Visualisera att du befinner dig på en lugn plats, en plats som du älskar. Fundera kring hur det låter där, kvittrar fåglarna? Kluckar vågorna? Andas långsamt och känn hur lugn och trygg du är på din drömplats.

3. Spänn - och släpp

Spänn dina muskler för att lättare kunna slappna av. Ja, det låter motsägelsefullt. Men fungerar verkligen! Växla mellan att spänna olika delar av kroppen. Börja med till exempel axlarna - spänn och släpp. Spänn och släpp. För varje gång du släpper blir du mer medveten om din kropp och slappnar successivt av mer och mer.

4. Fokusera på en sak i taget

När du har 511 saker att ta i tu med samtidigt och stressen ökar är det lätt att få panikkänslor. Nu är det viktigt att du tar ett steg tillbaka. Bli medveten i nuet och välj ut en sak i taget som är det viktigaste att göra. Fokusera ENBART på den saken och släpp allt annat så länge.

 

Läs också: Experten: Därför är det viktigt att ta itu med stressen

 

Avstressande Appar

Plugga i hörlurar när du städar, lagar mat eller innan du ska sova. Att ta hjälp av appar för att komma ner i varv är ett sätt att fokusera och bli medveten i nuet.

1. Relax Melodies

En app som kan skräddarsys för just dig. Här kan du skapa ditt eget soundtrack och kombinera lugnande ljud som duggregn, vitt brus, regn, vågor, fågelkvitter med mera. Hjälper dig att somna eller att stressa ner i vardagen.

 

2. Headspace

Genom guidad meditation och mindfulness får du hjälp att tygla din stress, och även ångest. Du kan få SOS-hjälp mitt i en panikattack eller välja ett veckoprogram för att förebygga stress.

 

Todoist

När allt känns rörigt kan det vara skönt att strukturera upp livet med hjälp av listor. Välj om hela veckans to-do list ska synas eller om du bara vill se dag för dag. Den sistnämnda funktionen är väldigt bra för att slippa blir stressad över "allt som måste hinnas med".

Läs också: Utmattad? Testa dig här – så vet du att din stress är farlig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!