Therese, 36, till alla utbrända: ”Ni är hjältar som orkar med”

36-åriga Therese Lundberghade jobbat i tv-branschen i tolv år när hon en morgon vaknade utan att orka gå upp ur sängen. Här är hennes historia om stunden hon insåg att något var fel. Och all energi var borta.
Pearl Åkesson

Jag har alltid varit en person som varit glad, positiv, kreativ, social, älskat att ha mycket att göra och haft svårt att sitta still. Jag har även varit en person som haft svårt att säga nej och livnärt mig på att göra andra glada och nöjda. Tyckte själv att det var ett vinnande koncept som fungerade otroligt bra. Jag kände mig stark och självständig!

Men en morgon låg jag där i i sängen med tårarna rinnandes ner längs kinderna och kände att något var otroligt fel. All energi var borta! Jag mådde på ett sätt som jag aldrig tidigare upplevt – jag var helt tömd! En förlamande trötthet som gjorde mig livrädd.

Jag blev sjukskriven förutmattningssyndromoch läkaren tittade mig i ögonen med meningen:

”Om du fortsätter leva ditt liv som du gör kommer du antingen bli så sjuk att du inte kan ta hand om dina barn eller dö i förtid. Vill du det?”

Läs också:Nu startar amelia och FranklinCovey stresskurs för alla stressade kvinnor – få 20 % rabatt här

Första tiden var en chock. En chock över att mitt sätt att leva hade gjort mig sjuk. Hur hade jag kunnat skada mig själv på det här sättet? Hur hade jag kunnat skada min hjärna till den grad att den inte längre fungerade?

Så nu var jag alltså sjuk och skulle på något sätt försöka acceptera detta, vilket jag inte alls gjorde. Från att vara en person som alltid gjort saker, alltid varit självständig och haft saker på gång skulle jag nu bara vila. Hela mitt liv försvann, kändes det som. Jag orkade inte prata i telefon, åka buss, träffa vänner, skriva, läsa, lyssna på musik, leka med mina barn eller bara vara mig själv. Allt det försvann. Det som fanns kvar var en blek skugga av mig själv som jag inte alls gillade, som jag inte alls ville vara. Panik och ångest låg då nära till hands.

Foto: Privat

Läs också:32 000 svenskar är utbrända – majoriteten av dem kvinnor

Jag hade dagar då jag kände att nu orkar jag inte mer. Jag orkar inte med att behöva kämpa för att ens ta mig upp ur sängen, det var inte jag! Det här måste sluta! Jag måste få bli mig själv igen! Jag är inte en person som ligger hemma i sängen, jag dör inombords av att inte klara av att leva mitt eget liv. Mitt liv! Det enda jag ville var att få tillbaka min ork till att göra det som jag mår bra av. Jag har aldrig gråtit så mycket som under den här tiden. Gråtit av trötthet, ilska, sorg, utmattning och frustration. Sorg över att denna sjukdom tagit bort hela min personlighet. Frustration över att detta tar lång tid att läka ifrån.

I all denna sorg, förtvivlan och förvirring inte mötas av förståelse gör det ännu svårare. Jag förstår ju inte ens själv vad som händer, så hur ska jag få andra att göra det? Ingen ser att jag är sjuk. Ingen som inte står mig väldigt nära. Jag vill verkligen inte visa upp min sjukdom, för jag vill inte vara den som mår på det här sättet.

Läs mer:Bryt tystnaden om utmattningssyndrom! Följ vår artikelserie #utmattad

När jag träffar läkare, vänner eller kollegor håller jag ihop. Jag riktar all min energi åt den stunden. Jag vill bara få känna mig som mig själv för ett ögonblick. Jag vill bara få vara jag! Sen går jag hem och sover i två timmar för att jag är helt slut. För mig är det hemskt att jag ska behöva vila efter att bara ha varit social för en kort stund! Men det är just så det är att vara sjuk iutmattningssyndrom.

Stress utan återhämtning under långa perioder gör dig sjuk. Stanna upp och ta hand om dig själv. Du vill inte drabbas avutmattningssyndrom! Och till alla er som är drabbade – ni är hjältar som orkar med denna kamp om överlevnad!

Av: Therese Lundberg

Om Therese Lundberg:

Therese är en 36-årig trebarnsmamma som arbetat inom TV sen 2004. Blev sjukskriven för utmattningssyndrom våren 2015. Läker sig själv med hjälp av medicinsk yoga och vill i framtiden coacha andra till att hitta inre lugn, kraft och balans.

Vill du följa Therese resa framåt? Då kan du göra det på hennes Instagramkonto här.

Har du också stressats till utmattning?

Har du också stressat dig sjuk? Vi vill höra din historia. Berätta den för oss genom att mejlautmattad@amelia.seeller skriv under hashtagen #utmattad. Ett citat eller ett A4 spelar ingen roll – skriv så mycket du tycker känns bra. Historierna som skickas in kan komma att publiceras påamelia.se.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

LÄS MER:

På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonen

Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

Therese drabbades av utmattningssyndrom: "Tårarna bara rann och jag var helt slutkörd"

”Jag har inte varit den mamma jag velat” – Line, 34, om att bli utbränd

Psykologen Kristina, 51, om att bli utbränd: ”Trodde jag skulle dö”

Linda, 36, blev utbränd: ”Jag kom inte ihåg hur man tar på sig byxor”