Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

Studie visar: Att få en kram gör dig gladare och ökar ditt välmående

Nu finns det en studie som visar att vi kan bli gladare och må lite bättre om vi kramas!

Emelie Lindblom Dalén

För de flesta av oss är det här ingen nyhet – vi mår bra av kramar. Men det är alltid intressant 

att läsa forskning som kan visa sånt vi känner.

Forskare vid universitetet Carnegie Mellon publicerade 2018 en studie vars syfte var att undersöka om kramar kan spela en roll för vårt välmående och hur de påverkar våra förhållanden, och specifikt konflikter i förhållanden. 

För att genomföra studien intervjuades 404 vuxna män och kvinnor varje dag under två veckor för att försöka kartlägga deras mående. Man frågade bland annat om personen var glad, om det pågick någon konflikt i personens eventuella förhållande och, så klart, om de hade fått någon kram den dagen.

https://giphy.com/embed/snJ4LpyvG7OYE?width=100%25&height=100%25&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

Resultatet visade, bland annat, att personen som hade fått en kram under dagen mådde snäppet bättre än under dagar då de inte hade fått en kram. Att kramas verkar kunna dämpa negativa känslor de dagar konflikter uppstår.

En annan intressant grej som studien visade var att det inte spelade någon roll om personen som intervjuades var singel, i ett förhållande, gift, kvinna eller man – kramens fördelar verkar ha en positiv inverkan oavsett livssituation.

Sedan innan finns det studier som visar att en kram som varar längre än 20 sekunder utsöndrar oxytocin, ett hormon som som har kallats närhetshormonet, må-bra-hormonet eller gemenskapshormonet. Oxytocin sänker också ditt blodtryck och gör dig lugnare och mer avslappnad.

Slutsats? Kramas mer!

https://giphy.com/embed/Ezp59h0zwGpMI?width=100%25&height=100%25&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

 

LÄS MER: 

Recept: Starta en kombucha – så här gör du

Sex and the city-uppföljaren fokuserar på singellivet efter 50Använder du mobilen för mycket? 3 smarta tips från hjärnforskaren