Linda, 36, blev utbränd: ”Jag kom inte ihåg hur man tar på sig byxor”

Linda Hörnfeldt är 36 år gammal, egenföretagare och med flera järn i elden. Skulle hennes vänner få beskriva henne skulle det vara som en väldigt glad och social person som alltid har massor på gång. Men bakom leendet ligger två tidigare sjukskrivningar – för depression och utmattningssyndrom. Det här är Lindas historia.
Pearl Åkesson

Första gången det tog stopp för Linda var i februari 2005. Hon gick till en sjukgymnast för att behandlas för nackspärr. När han märkte hur spänd hon var i kroppen och ställde frågan om hur hon mådde så brast allt.

– Han skickade mig till en läkare som sjukskrev mig direkt. Sedan gick det bara utför. Man måste ju slå i botten innan man kan resa sig.

Linda berättar att hon har varit sjukskriven i två vändor. Första gången var hon heltidssjukskriven i två år, då var hon 24. Andra gången var hon 32 och var heltidssjukskriven i en månad men totalt sett i ett år.

– Första gången var det riktigt, riktigt illa. Jag var så under isen att det var vidrigt. Jag försökte ta livet av mig. Det var ett helvete. Då fick jag också ta hela den rejäla terapivändan, gräva i barndomen och vända ut och in på alltihopa.

Läs också:Bryt tystnaden om utmattningssyndrom! Följ vår artikelserie #utmattad

Linda berättar att den andra sjukskrivningen inte tog lika illa då hon själv kände av det tidigt och att hon därmed kunde hon få hjälp i tid. Enligt Linda var det flera faktorer som resulterade i att hon blev sjukskriven både en och två gånger.

– Gammal skit från barndomen som låg och grodde, kombinerat med en hemsk chef och ett otroligt pressande jobb. Men jag tror det hade kommit förr eller senare ändå. Jag är superkreativ och har höga förväntningar på mig själv, samt är högkänslig. Så det var bara en tidsfråga.

Foto: Privat

– Jag minns när jag var sjukskriven, att jag vissa dagar inte kom ur sängen. Kroppen ville bara inte samarbeta. Jag kunde börja toklipa för jag för mitt liv inte kunde komma ihåg hur man tog på sig byxor.

När Linda mådde som allra sämst såg hon ingen som helst poäng med livet och tyckte inte att någonting var roligt.

– Jag ville inte dö, jag ville bara inte leva. Allt var bara grått och meningslöst. Som att sitta i en mental isoleringscell. Hade jag brytt mig hade jag blivit galen. Men jag brydde mig inte, jag var bara apatisk. Och när jag inte var apatisk så var jag destruktiv. Jag drack mycket och saboterade för mig själv. Det var en dålig tid.

Foto: Privat

Läs också:Nu startar amelia och FranklinCovey stresskurs för alla stressade kvinnor –få 20 % rabatt här

I dag mår Linda bättre. Och eftersom hon är egenföretagare kan hon kontrollera vardagen bättre utifall hon har en dålig dag.

– Jag ser signalerna och kan boka om möten och flytta runt saker efter hur jag mår. Sedan kan jag jobba stenhårt, det är inga problem så länge jag kan anpassa vardagen efter hur själen mår.

– Att gå från sjukskriven till egenföretagare må låta knäppt, men det var det bästa jag någonsin gjort. Det blev min räddning.

Foto: Privat

Linda berättar att hon idag ser sig själv som en "frisk deprimerad person", och att kalla sig för frisk vore att göra sig själv en otjänst då hon kommer leva med det här resten av sitt liv.

– Men jag har blivit otroligt mycket bättre vän med min kropp och min själ genom min depression och min ångest och nu lever vi i en hyfsat harmonisk symbios.

– Sedan har jag dagar då själen är svag och behöver tas hand om, men det är bara så livet ser ut nu. Och det är okej.

Har du också stressats till utmattning?

Har du också stressat dig sjuk? Vi vill höra din historia. Berätta den för oss genom att mejlautmattad@amelia.seeller skriv under hashtagen #utmattad. Ett citat eller ett A4 spelar ingen roll – skriv så mycket du tycker känns bra. Historierna som skickas in kan komma att publiceras påamelia.se.

Vill du se mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochgilla amelia på Facebook!

Mest läst just nu:

Bloggprofilen Rebecca: "Inget jobb i världen är värt att gå in i väggen för"

32 000 svenskar är utbrända – majoriteten av dem kvinnor

"Jag har inte varit den mamma jag velat" – Line, 34, om att bli utbränd

Bryt tystnaden om utmattningssyndrom! Följ vår artikelserie #utmattad

Psykologen Kristina, 51, om att bli utbränd: ”Trodde jag skulle dö”

Nu startar amelia och FranklinCovey stresskurs för alla stressade kvinnor –få 20 % rabatt här