Foto: Violetastock

Julias viktiga text har berört tusentals: "Jag grät inlåst på skoltoan"

Redan i ettan på lågstadiet började mobbningen för Julia Fahlgren från Skellefteå. I andra klass hade hon blivit "den där", tjejen som var konstig och ful och klädde sig illa. I dag är hon 38 år och har skrivit ett inlägg på Facebook om hur en vanlig dag i mellanstadiet kunde se ut. Det går inte att inte bli berörd av hennes ord.

"Jag hade nya skor också. Inte äkta Adidas, men de såg ut som såna. Och ett par nya jeans. Jag var för ung för att få permanenta håret sa mamma, 

men jag hade sovit i flätor så att håret lockade sig nedför ryggen.

Jag minns att jag tittade i spegeln i hallen och tänkte:

-Nu. I år blir det bra. Inte som i trean. 

Jag är inte för ful. Jag är inte det!

Jag cyklade till skolan och ställde cykeln synligt i stället närmast skolan. I år skulle den stå kvar orörd när jag kom ut. Ingen punka. I år skulle allt gå bra."

Så skriver Julia Fahlgren i början av sitt Facebook-inlägg (se här nedanför) som snabbt fått över tusen delningar.

Men allt gick inte bra det där året – och inte åren som följde heller. Redan samma dag hade hon blivit retad för sina kläder, sitt hår och fått cykeln förstörd.

Personalen hävdade att Julia inte var mobbad i skolan

– Hela min skolgång, ända upp i nian kantades av dagar som den i mitt inlägg. Mina föräldrar kämpade som djur för att få skolan att lyssna, att förstå och att ingripa. De möttes av förnekelse, skuldbeläggande och kalla handen, säger Julia Fahlgren till amelia.

Personalen på skolan hävdade att Julia ville vara ensam, att hon visst hade kompisar och att hon bara behövde bjuda till lite själv. Man bortförklarade det hela som lögner från Julia och påstod att hon bara ville ha uppmärksamhet.

– Uppmärksamhet fick jag. I form av döda råttor i skolbänken, hotbrev, slag, glåpord och spottloskor i håret.

Samtidigt som Julia blev mobbad hade hon kompisar som hon kunde ta hem efter skolan. Ett par av dem kunde stå för det öppet. Andra var mer kompis med henne i hemlighet och gav vika när grupptrycket blev för starkt.

– Det gjorde ont, men jag kan aldrig hålla det emot dem. Vilket barn kan stå emot grupptrycket oavsett hur godhjärtad man är?

I dag är Julia 38 år och har tre egna barn.

I nian kom vändningen. Julia bytte skola för att komma bort och få en chans att börja om. Hon säger att hon fick lite distans och äntligen förstod att skulden för det som hänt aldrig legat på henne.

– Jag ville inte vara ett offer. Jag ville vara den som jag visste att jag kunde vara. Den mina föräldrar uppfostrat mig till och aldrig någonsin slutat tro på.

Vill att erfarenheterna av mobbning ska hjälpa andra

Om Facebook-inlägget säger Julia Fahlgren att hon vill att hennes berättelse ska kunna hjälpa andra.

– Jag vet hur man som barn vill mörka det som händer. Man vill dölja sin smärta och man vill inte göra sina föräldrar ledsna. Det är så viktigt att föräldrar får veta att barn kan ha denna skyddsmekanism som förbjuder dem att öppna sig och "såra" sina föräldrar.

Julia Fahlgren blev mobbad större delen av skolåren.

Julia vill förmedla att mobbning kan drabba vem som helst och att man kan komma ur det stark och hel.

I dag har hon själv tre barn på 20, 9 och 4 år. Hon berättar att hon för en ständig dialog med dem på deras nivå, om hur man ska uppträda och vad man gör om någon är utsatt för mobbning.

– Till de föräldrar som inte vet hur de ska nå fram till sina barn vill jag säga: sluta inte försöka. Kämpa. Det är ditt barn du kämpar för. Oavsett om det är ett barn som mobbar eller blir mobbad måste man finnas där och prata om det.

Läs hela Julia Fahlgrens viktiga inlägg om mobbning här:

 

"

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och följ amelia på Facebook!

Du kommer också att vilja läsa:

Johanna tog sitt liv – nu vill lillebror att du läser avskedsbrevet

Därför måste vi säga ifrån – klippet om mobbning rör oss till tårar

Pelles skylt mot mobbning borde finnas på varje skola och arbetsplats

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!