Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images

Fråga psykologen: Hur ska jag sluta rodna?

Elvira har lätt för att rodna och blir knallröd i ansiktet för minsta lilla. amelias leg. psykolog AnnaCarin Magnusson ger henne några kloka råd – och det är inte vad man förväntar sig...

Åsa Brolin

Fråga: Mitt problem är att jag rodnar så lätt. När vi har jobbmöten och någon ställer en fråga till mig, blir jag knallröd i ansiktet och det är alltid någon som kommenterar: ”Oj då, det var visst känsligt”, eller liknande. Jag blir så röd att det syns på skärmen! Och vi får inte sitta med dämpad belysning, alla måste kunna se alla tydligt. Morr. Jag har alltid rodnat lätt så det är inget nytt. Finns det något sätt att inte bli så röd? Det syns fast jag har smink. /Elvira

Svar: Äg din rodnad!

Du har rätt i att det inte är någon större idé att försöka sminka bort, eller på andra sätt dölja att man rodnar. Faktum är att det förvärrar situationen. 

Ju mer du agerar som att det är väldigt pinsamt att rodna, desto mer kommer det kännas pinsamt att rodna. Och ju mer pinsamt det känns, desto mer rodnar du. 

Det är ingen större idé att försöka sminka bort eller på andra sätt dölja att man rodnar.

När folk går i behandlingar för olika typer av rädslor brukar man utforska rädslan på olika sätt. Man kan till exempel få i uppgift att intervjua alla man känner om vad de tänker när de ser någon som rodnar. 

Det brukar visa sig att svaren inte är de man förväntat sig. Svaren på just det där med att rodna inkluderar ofta påståenden som ”det är charmigt” och ”det visar att man är mänsklig och sympatisk”. 

Många tycker att det är charmigt – det visar att man är mänsklig och sympatisk.

Testa att fråga folk som du känner! Du kommer förmodligen alltid att vara en person som har lätt att rodna, men om du ”äger det” – alltså accepterar att det sker – så kommer det kännas mindre och mindre plågsamt när det händer. 

Att ”äga sin rodnad” kan också leda till att man har svar på tal. När någon säger ”oj, det där var visst känsligt” kan du le mot dem och säga ”nä, inte speciellt, jag har bara väldigt lätt för att rodna. Jag rodnar även när jag tycker andra människor är lite pinsamma.”

LÄS OCKSÅ: Träna din hjärna – så enkelt är det