Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det här gör oss lyckliga på riktigt - se forskarens hyllade framträdande

Den amerikanska forskaren Robert Waldinger vet precis vad som gör människor lyckliga - på riktigt. Han har nämligen varit del av ett forskarteam som i över 70 år (!) har studerat lycka.

Forskare på Harvard University har sedan 1938-talet följt 724 mäns liv, från dess att männen var tonåringar till i dag - då bara 60 av dem fortfarande lever. Männen som deltagit i studien var både från rikare familjer och pluggade på just Harvard, medan andra deltagare var från fattiga områden med svåra livssitationer.

Tanken var att kontinuerligt studera, prata med och sedan utvärdera männens mående fysiskt och fysiskt, deras livssituation, relationer och arbete. Forskarna som startade studien finns inte kvar och inte heller de som tog över, men trots det hade studien fortsatt. Nya forskare har tagit över och i dag är just deras studier på de 724 världens längsta forskning om lycka. De om någon kan alltså svara på frågan: "Vad gör människor lyckliga?"

Och det finns faktiskt ett svar: Bra relationer till andra människor.

Foto: William Perugini

iStock

I ett TED-talk berättar forskaren Rober Waldinger om studien:

"Så, vad har vi fått reda på?Vilka slutsatser kan man drafrån de tiotusentals sidor med informationsom vi samlat på oss om deras liv?Det handlar inte om rikedom eller berömmelseeller att jobba hårdare och hårdare.

Den tydligaste slutsatsen från denna 75-åriga studie är:Bra relationer till andra gör oss gladare och friskare.Punkt slut."

Att ha goda relationer visade sig påverka både kropp, hjärna och hjärta positivt. Personer med bra nära relationer var mindre sjuka och levde längre.

Och det här kanske inte är någon helt ny insikt. Att man mår bättre av att ha en bra relation med nära och kära vet många. Men det finns en anledning till att människor tycker det är lätt att strunta i:

"Vi är människor.Helst vill vi ha en snabbfix,något som vi kan ta som gör våra liv bra för alltid.Relationer är röriga och svåra.Det kräver hårt arbete att ta hand om familj och vänner,är inte sexigt eller glamoröst.Det är dessutom en livsuppgift - det tar aldrig slut.De personer som i vår 75-åriga studie var lyckligast när de pensionerade sigvar de som aktivt hade jobbat med att ersätta kollegor med nya lekkamrater."

Så, vad har vi lärt oss av detta? Smit lite tidigare från jobbet i dag, ring en vän och berätta hur bra den är och överraska någon du tycker om med en god middag.

Se hela Robert Waldingers Ted-talk:

https://youtu.be/q-7zAkwAOYg?width=640&height=360&frameborder=0