Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barn stressas till utmattningssyndrom: "Det kryper ned i åldrarna"

Utmattningssyndrom har blivit ett vanligt begrepp som diskuteras flitigt på både arbetsplatser och i vänskapskretsar. Men nu visar det sig att även barn och ungdomar är så stressade att de blir sjukskrivna i utmattningssyndrom.

– Jag höll en workshop där skoleleverna suckade för att de var för stressade för att ha just en workshop om stress, berättar Liv Binkowski på Livsvis, ett företag som arbetar med stresshantering.

För att komma in på den högskoleutbildning man vill gäller det att ha bra betyg i gymnasiet. Och för att hamna i en bra gymnasieskola behövs bra betyg i högstadiet. Det innebär indirekt att barn redan i tidiga tonåren förväntas ta beslut om vad de ska göra i sitt vuxna liv.

Foto: Antonio Diaz

Foto: iStock

Läs mer:Svenska tv-profilen Isabel Boltenstern drabbades av utmattningssyndrom – läs hennes berättelse här

Kraven som ställs på dagens skolelever är med andra ord skyhöga och har lett till att även barn drabbas av utmattningssyndrom.

– Allt fler mår allt sämre och det kryper längre och längre ned i åldrarna.Jag ser hur många skolor har dragit in på kuratorstjänsten vilket går emot BRIS rekommendationer. Det är hemskt att se, sägerLiv Binkowski, som driver företaget Livsvis och erbjuder workshops i stress till skolor.

– Jag höll en workshop där eleverna suckade för att de var för stressade för att ha just en workshop om stress,berättar hon för amelia.se, men tillägger att all skuld inte ska läggas på skolan.

Barn stressas av sociala medier

Barn och ungdomar stressas även av vänskapsrelationer, fritidsaktiviteter och sin familjesituation. Enligt Liv Binkowski bidrar även den ständigt uppkopplade tillvaron till stress.

– Många upplever att det är svårt att koppla av, vilket sker ovanpå det som stressade oss innan alla kollade Instagram, Facebook, mail och Snapchat.

Det är när barnen inte längre klarar av att fokusera på vad de behöver, eller känner efter hur de mår, som de riskerar att bränna ut sig.

–Tyvärr lär sig inte eleverna att stanna upp och känna efter.Vissa mäter stress i hur mycket vi har att göra, som att vi kan jämföra antalet läxor, antalet fritidsaktiviteter eller liknande och utifrån det se hur pass stressad en person är.

Har själv varit sjuk i utmattningssyndrom

Själv drabbades Liv Binkowski av utmattningssyndrom sommaren 2011. Då hade hon länge varit utsatt för en tuff arbetsmiljö men ändå kört på.

–Jag var överbelastad på mitt jobb och hade inte förmågan att sätta gränser. Jag sa upp mig och sökte mig vidare, omedveten om att jag redan då var sjuk. Jag flydde till ett nytt jobb i hopp om att det skulle vara någon slags räddning. Arbetsplatsen visade sig inte passa mig överhuvudtaget och min dåvarande chef hade ingen plan för mig, säger hon till amelia.se.

Liv intalade sig själv att när hon väl mådde bättre och hade tagit sig vidare till något som kändes meningsfullt skulle hon unna sig att vila, sova och nå upp till ytan igen. Men hon blev inte bättre, utan fortsatte att pressa sig själv tills hennes föräldrar reagerade.

– De sa att jag inte var mig själv och bad mig uppsöka en läkare. Ironiskt nog hade jag fått ett jobberbjudande samma dag och funderade mest på om jag skulle ta det. Läkaren sa att om jag inte tog min hälsa på allvar så var risken stor att jag aldrig skulle komma tillbaka till arbetslivet igen.Det ruskade om mig rejält, berättar hon.

Foto: Mads Damgaard

Liv Binkowski håller workshops i skolor för att hjälpa barn att bearbeta stress. Foto: Mads Damgaard

Läs också:Nu startar amelia och FranklinCovey stresskurs för alla stressade kvinnor – få 20 % rabatt här

Många som uppsöker läkare för utmattningssyndrom blir till en början sjukskrivna i två veckor, men Liv sjukskrevs i hela sex månader på en gång.

– Jag hade låtit det gå så långt att jag inte längre kunde sova om nätterna. När jag väl somnade var min hjärna hela tiden på högvarv vilket resulterade i att jag aldrig kände mig utvilad.

Vill förebygga utmattningssyndrom bland barn

Det tog många månader av vila och KBT innan Liv började känna att det vände, och det var först två år efter det första läkarbesöket som hon kunde börja arbetsträna. Det har varit en lång och tuff resa, som hon nu vill använda till att hjälpa andra.

Läs mer:Förhindra att drabbas av utmattningssyndrom – börja med att säga "nej" på jobbet

Genom att föreläsa i skolor hoppas hon hinna fånga upp stressade elever innan de drabbas av utmattningssyndrom.

–Vi måstehållasom människor och vi har ett eget ansvar att se till att göra det. Därför är det så viktigt att barn och unga blir medvetna och får verktyg till att arbeta proaktivt med stress. Jag ser hur statistiken ökar av stressrelaterad psykisk ohälsa samtidigt som den sjunker ned i åldrarna. Jag vet hur mycket skada den gör och jag kan bara inte sitta och se på när det händer utan att göra något, förklarar hon för amelia.se.

Pojken på bilden har inget med texten att göra. Foto: iStock

Blev uppringd av en pappa efter workshopen

En händelse som etsat sig fast extra mycket är från en workshop i en högstadieklass.

– En elev kom fram till mig och berättade att han tack vare workshopen kunde sätta fingret på vad han gick igenom och hade känt under en längre tid. Han hade haft en plan om att låta det vara, att saker kanske skulle bli bra så småningom, men undrade vad han skulle göra.

LivBinkowski uppmanade pojken att söka läkarhjälp och betonade också budskapet som är grunden i hennes workshop:

– Jag vill att det ska vara lika självklart som när vi blir sjuka i feber, att unga ska ha med sig i ryggmärgen vad de ska göra och vart de ska vända sig när de mår psykiskt dåligt.

Har du också stressats till utmattning?

Har du också stressat dig sjuk? Vi vill höra din historia. Berätta den för oss genom att mejlautmattad@amelia.seeller skriv under hashtagen #utmattad. Ett citat eller ett A4 spelar ingen roll – skriv så mycket du tycker känns bra. Historierna som skickas in kan komma att publiceras påamelia.se.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst just nu:

På väg att drabbas av utmattningssyndrom? Här är 7 tecken på att du är i riskzonen

Bloggprofilen Rebecca: "Inget jobb i världen är värt att gå in i väggen för"

32 000 svenskar är utbrända – majoriteten av dem kvinnor

"Jag har inte varit den mamma jag velat" – Line, 34, om att bli utbränd

Psykologen Kristina, 51, om att bli utbränd: ”Trodde jag skulle dö”