8 saker som visar varför tystnad är bra för dig och din hälsa

Olika ljud och buller runt omkring osskräver konstant uppmärksamhet från vår hjärna. Här är 8 anledningar som visar varför tystnaden är guld värd (och något vi borde tillåta oftare!).

1. Tystnad minskar stress och anspänningar

Två minuters tystnad är mer avslappnande och spänningsbefriande än avslappningsmusik. Det visar en studie från 2006 när forskare mätte förändringar i blodtyck och blodcirkulation i hjärnan. Tystnad sänker också halterna av stresshormonerna adrenalin och kortisol.

2. Tystnad är bra för vår hälsa

Buller stör sömn och vila, skadar hörseln, skapar stress, medför koncentrations- och inlärningssvårigheter och bidrar till vantrivsel. Det finns också indikationer på att långvarig exponering för trafikbuller kan medföra effekter på hjärt/kärlsystemet.

3. Hjärnan föredrar mer tystnad

Enligt Illustrerad Vetenskap har studier visat att även låga oljudsnivåer kan påverka vår hjärna och medföra en förhöjd nivå av stresshormoner, sämre inlärningsförmåga, förhöjt blodtryck och till och med hjärtinfarkt.

4. Avsaknaden av tystnad kan ge upphov till fetma och diabetes

En störd nattsömn ökar mängden av de hormoner som gör att man äter mer – och minskar mängden av de hormoner som gör att vi äter mindre. Buller kan ge upphov till fetma och diabetes även om de samband som är bevisade så här långt är mellan buller och hjärtkärlsjukdomar.

5. Tystnad utvecklar nya hjärnceller

Bara två timmars tystnad om dagen startar utvecklingen av nya celler i hjärnans hippocampus, en nyckelregion i hjärnan för minne, känslor och inlärning. Det visar en studie från 2013.

6. Tystnad får hjärnan att börja arbeta

Studier har visat att hjärnan går in i ett speciellt tillstånd när vi låtertankarna vandra utan externa ljud och stimuli. Tillståndet sägs sätta fart på vissa regioner i hjärnan, som bland annat gör oss mer kreativa och gör det lättare att bearbeta våra upplevelser och skapa mening.

7. Ljud från naturen får oss att må bättre än total tystnad

Vattenljud, lövsus, fåglar och barn som leker på avstånd är några viktiga ingredienser som gör att vi mår bra och kan koppla av. För personer som är utmattade kan det vara extra viktigt med en så kallad social tystnad:att få slippa andra människor,vila och vara sig själv i mötet med naturen.

8. Tystnaden gör oss piggare

Lågintensivt buller kan göra oss trötta och påverka vår prestationsförmåga.Buller medför också koncentrations- och inlärningssvårigheter och bidrar till vantrivsel. Det underlättar för hjärnan om vi byter ut delar av bullret mot tystnad.

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!