Foto: m-imagephotography

10 saker som forskningen bevisat gör oss lyckliga

Listan på 10 enkla saker du kan göra för att göra dig själv lite mer lycklig och nöjd.

1. Träna – det kan räcka med 7 minuter varje dag

Nya vetenskapliga studier har visat att intensiv träning under kort tid, så kort som 7 minuter, kan räcka för att få samma effekt som efter ett längre träningspass. Träning har också visat sig kunna hjälpa vid depressioner förutom mot hjärt- och kärlproblem. Men träning visar sig också få igång vår hjärna och gör att mer endorfiner släpps ut i kroppen:

2. Sov mer

Vi vet att sömnen hjälper våra kroppar att återställa sig, läka och vila. Men det visar sig också att sömn är av betydelse för vår lyckokänsla. En undersökning visar till exempel att människor som lider av sömnbrist har svårare för att minnas trevliga stunder, medan de tråkiga minnena lätt dyker upp på näthinnan.

3. Bo närmare ditt jobb och slipp pendling

För några år sedan kom en schweizisk forskare fram till att när vi väljer boende underskattar vi hur mycket energi det kommer att ta från oss att pendla till jobbet. Vi ser det stora huset framför oss och tänker att det är okej med en timme till jobbet, en väg. Men i själva verket kan de här timmarna varje dag bidra till att vi blir mindre lyckliga. Undersökningen visade att en person måste tjäna 40% mer för att väga upp att behöva pendla till jobbet.

4. Var med din familj och dina vänner

Att inte spendera tid med familj och vänner är en av fem saker vi ångrar mest på dödsbädden. Forskning visar att tiden vi spenderar med andra gör generellt sett en stor skillnad i vår lyckokänsla.

En undersökning visade också att effekten av högre inkomst inte ens är i närheten av effekten från starkare sociala band till andra.

5. Gå ut, lycka maximeras vid 13,9 grader.

Att göra sig tid till att gå ut, om så bara i 20 minuter, kan öka lyckan hos människor. En stor undersökning, med 22 000 deltagare i England, visade att den stunden de spenderade utomhus, helst i solen vid havet, gav dem märkbart högre lyckokänsla än i en urban miljö.

6. Hjälp andra

I en studie visade det sig att undersökningspersoner fick mycket högre lyckokänsla direkt efter att de hjälpt någon annan och då ökade också viljan att göra det igen. I själva verket är, att hjälpa andra, bland det bästa du kan göra för dig själv och din egen lycka:

“If you would like to be selfish, you should do it in a very intelligent way. The stupid way to be selfish is … seeking happiness for ourselves alone. … the intelligent way to be selfish is to work for the welfare of others.” , Dalai Lama.

7. Le, det kan minska smärta

Le som om du verkligen känner dig glad. Det är de små musklerna i ansiktet som skickar signaler till hjärnans hälsocentrum och på så vis kan ett stort leende höja en glad känsla medan ett litet leende kan sänka den.

8. Planera en resa, utan att nödvändigtvis behöva göra en

Det finns bevis på att vi i själva stadiet av att planera en resa faktiskt känner oss väldigt lyckliga och förväntansfulla. En studie visade att effekten av att veta om att du ska resa sitter i åtta veckor, medan du efter en resa snabbt ramlar ner på samma lyckonivå du var på innan du började planera.

En annan studie visade att du bara genom att tänka på din favoritfilm ökade endorfinnivåerna med 27%. Så även om du inte ska resa direkt nu är förväntan och drömmen om resan ett lyckopiller i sig.

9. Meditera

En studie på 16 personer kunde visa att de som mediterat och praktiserat mindfullness hade fått tillväxt i de delarna av hjärnan som handlar om empati medan de delar som handlade om stress hade minskat. Vi kan alltså förändra våra hjärnor med hjälp av meditation:

10. Praktisera tacksamhet  - ökar både lycka och nöjdhet

Det är här steget är väldigt enkelt. I ett test lät man personer skriva upp små saker de var tacksamma för varje dag och bara det lilla steget, att skriva upp, ökade deras känsla av lycka.

Gillade du den här gillar du också: 

Det här gör oss lyckliga på riktigt - se forskarens hyllade framträdande

Positiva personer lever längre och mår bättre – här är deras 7 vanor du vill ta efter

15 citat om livet, kärlek och vänskap (som är riktigt bra visdomar!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + kit från The Body Shop för 199 kr. Köp nu!