Lotten Svensson lyckades förändra sina vanor och gå ner i vikt med hjälp av KBT.
Lotten Svensson lyckades förändra sina vanor och gå ner i vikt med hjälp av KBT. Foto: PETER ERICSSON

Lotten tog kontroll över sitt känsloätande: ”Jag gick ner 50 kilo med KBT”

Med hjälp av KBT har Lotten gått ned över 50 kilo i vikt – på mindre än ett år. Att lära sig att ta över kontrollen över sitt känsloätande blev hennes räddning. - Om det inte varit för behandlingen är jag rädd för att mina barn inte haft någon mamma i dag, säger hon.

Så sent som förra vintern klarade inte Lotten Svensson, 43 år gammal, ens att gå 200 meter. Numera orkar hon ta promenader på uppåt fem kilometer. Anledningen är en kombination av en viktnedgång på över 50 kilo och vardagsmotion varje dag under det senaste året.

- Skillnaden är enormt stor för mig, både fysiskt och psykiskt. Jag är mycket piggare, mer positiv och gladare. Jag är så tacksam över att jag äntligen fick hjälp att hitta rätt och kunna få till en livsstilsförändring, berättar Lotten.

Ända sedan barndomen har hon varit lite knubbig – trots ett oftast ganska aktivt liv. Vikten ökade i samband med de två graviditeterna. När yngsta dottern låg i magen drabbades Lotten dessutom av en nerv som hamnade i kläm i ryggen, som även orsakar smärtor i ett av benen. Den där nerven har spökat sedan dess och orsakat svårigheter i vardagslivet, bland annat har motion varit extra svårt. Lotten lider dessutom av både diskbråck och en förskjutning i nacken.

Lotten skämdes för sin övervikt och hade provat en rad olika dieter. Foto: Privat

- Till skillnad mot vad många personer inte verkar tro så har jag alltid varit fullt medveten om hur jag ser ut. Men vissa saknar helt förståelse för att det kanske inte är så enkelt att göra något åt saken. På grund av värken har jag haft svårt att röra på mig. Jag är ändå varken lat eller den som vräker i mig en massa chips, godis och kakor. För min del har övervikten handlat om annat, förklarar hon.

Mycket grundar sig i att Lotten alltid har tänkt på andra i första hand – och satt sig själv långt ned på prioriteringslistan. För henne är det viktigt att hjälpa andra och finnas där när någon behöver.

- Ett av många exempel är när vi fick mat över vid middagen med familjen. Då var det självklart för mig att maken skulle få ta med sig den till jobbet dagen därpå. Själv slarvade jag med lunchen – åt knappt något alls eller kastade i mig något mindre nyttigt. Sedan var jag jättehungrig på kvällen och åt alldeles för stora portioner till middag istället.

Genom åren har det också blivit en hel del stress. Inte minst när Lotten skulle börja arbeta igen efter att ha fått två döttrar inom loppet av två år.

Lotten är stolt över att hon har lyckats vända sin hälsosituation. – Men jag har fortfarande mycket vikt kvar att bli av med, säger hon. Foto: PETER ERICSSON

 

– Jag jobbade heltid som sjuksköterska i Motala och pendlade med bilen flera mil enkel resa varje dag från vårt hem i Linköping. Jag ville göra ett så bra jobb som möjligt, men tyckte att det var väldigt jobbigt att vara borta så pass många timmar från våra två små barn. Det blev ett stort stressmoment för mig i vardagen, som jag hade svårt att hantera. 

För Lotten blev maten ett sätt att bearbeta känslor, men den var också ett sätt att fira och uttrycka glädje.

- Jag åt också mycket av vana men även av glädje, vilket kommer från min uppväxt i Helsingborgstrakten, där vi ofta samlades i släkten och åt stora middagar tillsammans. Jag åt för mycket i den trevliga stunden, när alla umgicks kring maten.

Äntligen hade jag turen att träffa en riktigt lyhörd läkare som tipsade om den här terapiformen.

I takt med att kilona ökade provade Lotten många olika dieter. Men det slutade på samma sätt varje gång – att hon gick upp alla de förlorade kilona igen.

- Jag har lyckats gå ner i vikt under dietens gång, det klarar alla. Men sedan gäller det ju att behålla den nya vikten och då kan man ju inte återgå till hur man levde innan. Det måste ske en förändring och i mitt fall saknade jag varken kunskap eller tillräcklig motivation. Men jag behövde hjälp med att hitta var förändringen skulle ske.

Till slut blev Lotten erbjuden KBT-behandling på sin vårdcentral hemma i Linköping. 

- Äntligen hade jag turen att träffa en riktigt lyhörd läkare som tipsade om den här terapiformen. Det var först tal om en gastric bypass-operation, men jag ville klara viktnedgången på egen hand och få verktyg att förändra mina levnads- och kostvanor på sikt. 

Dietisten Helena Järnåsen har hjälpt många överviktiga att förändra sin livsstil med hjälp av KBT. Foto: MIKAEL JÄRNÅSEN

Lotten fick träffa dietisten Helena Järnåsen, som håller i den kognitiva beteendeterapin (KBT). I januari för snart ett år sedan började hon med terapin, tillsammans med ett gäng andra som befann sig i samma situation.

Boken ”Övervikt handlar om känslor” av Lisbeth Strare har sedan dess varit som en bibel för Lotten. Den ligger till grund för mycket i terapin och Lotten går ofta tillbaka och läser om kapitel.

På grund av övervikten hade jag drabbats av både diabetes och högt blodtryck. Idag har båda de stora bekymren försvunnit.

- Ett viktigt kriterium för att få delta i behandlingen är att man verkligen går in för den till hundra procent och jag var otroligt målmedveten. Man skulle faktiskt till och med kunna säga att det var mitt liv som stod på spel. Om jag inte fått till en förändring där och då är det inte alls säkert att mina döttrar hade haft kvar sin mamma i dag. På grund av övervikten hade jag drabbats av både diabetes (typ 2) och högt blodtryck. I dag har båda de stora bekymren försvunnit.

Under tolv veckor träffades deltagarna i gruppen under tre timmar varje måndag. Förutom att prata så fick de också lägga om kosthållningen totalt.

– Det blev en stor omställning för mig – med rena Skalmantiderna för varje form av måltid. Jag rasade 30-40 kilo bara genom att äta kontinuerligt enligt ett kostschema, med mycket mindre portioner än jag var van vid, säger Lotten. 

Genom åren har hon skämts mycket över sin övervikt. Därför kändes det till en början jobbigt att sitta tillsammans med tio personer som hon inte kände och berätta om sig själv.

- Men vi startade direkt en Facebook-grupp som bara vi är med i, där vi kan skriva av oss och fråga varandra om det är något vi undrar över. Ända sedan start har vi stöttat och peppat varandra – och det händer att vi ses även mellan gruppens träffar. 

Deltagarna fick reflektera mycket kring olika teman. I stället för att fokusera på mat och recept pratades mycket om känslor – varför och när de överäter och vilka tankar, känslor och situationer som triggar känsloätandet.

Vi fick lära oss att sätta gränser och att hantera negativa känslor på andra sätt än genom att äta

- Vi fick lära oss att stärka vår självkänsla, att sätta gränser och att hantera negativa känslor på andra sätt än genom att äta. Vi fick kunskap om kopplingen mellan ätbeteende och självbild, stress och tankar. Nu är det lättare att förstå sitt beteende och vi har fått verktyg att göra något åt problemen. 

Målet är att bygga ett långvarigt beteende och resan är fortfarande i full gång för Lotten.

- Jag är stolt över att ha tappat mer än 50 kilo, men jag har fortfarande mycket vikt kvar att bli av med. Nu vet jag hur jag ska bära mig åt och känner att jag har kontroll på situationen. Om jag fortsätter att sköta min kost och att röra på mig varje dag kommer det att gå bra. Alla som behöver och vill borde få möjlighet till KBT-behandling. Jag hoppas att jag kan hjälpa andra med det här i framtiden, säger Lotten.

LÄS OCKSÅ: Alicia lever tillsammans med Emelie och Fredrik: ”Vi är tre i den här kärleksrelationen”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + 4 rödvinsglas från Iittala för 249 kr. Köp nu