”Jag vill leva nyttigare – men är maten eller träningen viktigast?”

Läsaren Emily vill leva nyttigare men är osäker på om mat eller träning är viktigast för resultatet. amelias expert PT-Fia ger svar!

"Jag slutade röka förra året och mår bra av det. Vill nu leva ännu nyttigare, men vet inte hur. Vissa säger att maten är viktigast, andra att träningen är det. Jag är 37 och har inga barn. Jobbar varierande tider men oftast dagtid. Ska jag styra upp maten eller träningen först?" /Emily

 

Justera ”nu vill jag leva nyttigare” till ”nu vill jag ta hand om mig själv”

 

Svar: Hurra för att du vill ta hand om dig själv och klarade att sluta röka!

Jag vill börja med att be dig justera ”nu vill jag leva nyttigare” till ”nu vill jag ta hand om mig själv”. En detalj som gör stor skillnad mentalt. Och låt oss strunta i vad andra tycker är viktigt. Vad är viktigt för dig?

Jag föreslår att du börjar med grunden, alltså att först få in en bra rutin för vardagsmotion, sedan lägga till träningspass. Samma sak med maten: Börja med att äta mer grönt och se till att du äter regelbundet. Lägg sedan till nyttigare mat.

Reflektera även över hur du sover. Behöver du sova en stund längre för att ge dig själv rejäl återhämtning? Hur stressad är du, och hur påverkar det dig? Lägg fokus på att stärka din hälsa på ett område i taget (grunden först) och se helheten i din hälsa, som inte bara handlar om mat och träning. Kram!

 

Läs mer: Behöver du äta MER för att gå ner i vikt? Så funkar det!

 

Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoinspiratör, personlig tränare, kostrådgivare och bloggare. Hon brinner för att hjälpa andra att må bra. Har du en fråga om hälsa eller träning? Mejla: fraga.ptn@amelia.se

Foto: TT