LCHF – en farlig diet eller en hälsosam livsstil?

Lchf är en lågkolhydratdiet som betyder lite kolhydrater och mycket fett. En dröm för många (ät fett men gå ner i vikt), men vad säger experterna egentligen? Här har vi samlat frågor och svar kring dieten som hjälpt många att gå ner i vikt.

Lchf står för Low Carb, High Fat, det vill säga du äter lite kolhydrater och mycket fett. Dieten kallas också för njutmetoden – för att du får äta en massa mumsiga saker som ost, kött och sås medan du går ner i vikt.

1. Så fungerar lchf

2. Frågor och svar – lchf

3. Lchf enligt Livsmedelsverket

4. Fyra experter om lchf

 

1. Så fungerar lchf

Lchf är en lågkolhydratdiet som innebär att man ersätter kolhydraterna med fett. Atkins diet är ett annat exempel, men där ersätts kolhydraterna med protein.

Slipp sötsuget

Lider du av sötsug kan lchf vara något för dig. Eftersom du ersätter alla kolhydrater med fett så försvinner sötsuget, samtidigt som du tappar kilon.

Så funkar det

Du ersätter kolhydraterna med en viss del protein, men mest fett. Både protein och fett är rejält mättande, vilket gör det lättare att skippa småätandet.

Ät så här

Du äter dig mätt av protein, fet yoghurt, ost, nötter och  animaliskt och vegetabiliskt fett, samt grönsaker som växer ovan jord (tänk sallad, broccoli, tomater ...)

Undvik detta

Rotfrukter, potatis, bröd, ris, socker och sötat, även naturligt sött som dadlar och bananer.

Passar

Lchf passar dig som har svårt med kolhydrater, äter för mycket, pastafrossar eller är besatt av bröd. Och älskar du kött och fisk kan du äta riktigt gott!

Läs också: Därför luktar du illa av LCHF (när en diet går för långt)

 

2. Frågor och svar – lchf

Kan jag träna på lchf?

Går det att träna om man går på lågkolhydrat-kost, eller bryter det ner musklerna? De som gillar LCHF säger att man vänjer sig och kan träna som vanligt efter ett tag, medan andra säger att man måste kolhydratladda för att orka träna hårt?

PT-Fia svarar:

Utgå från dig själv. Jag är inte någon förespråkare för lchf eller andra dieter så är egentligen fel person att fråga. Som du sä- ger finns det många som tränar mer eller mindre hårt samtidigt som de går på olika dieter. En del trivs med det och en del inte alls. Oavsett vilken förändring du gör i kosten så kommer du att märka av det på något sätt, förändringen påverkar – ibland till det bättre och ibland till det sämre.

Kan jag dricka kaffe och te?

Ja, kaffe och te går bra. Men häll inte i mjölk eller grädde som innehåller förhållandevis mycket socker (kolhydrater) – och därmed väcker suget.

Vad gör jag om jag känner mig vrålhungrig mellan målen?

Många känner vanemässigt hunger mellan måltiderna. Ofta är detta bara ett problem i början. Blir du supersugen stoppar du en matsked kokosfett utan kokossmak i ditt kaffe eller te. Det ”försvinner”, ger nästan ingen smak men mättar bra.

Varför får jag inte äta frukt och rotfrukter?

Frukt och rotfrukter innehåller mycket socker/kolhydrater, så undvik dem när du äter LCHF-kost för viktminskning.

Stämmer det att man ska välja feta mejeriprodukter?

Ja, välj grädde, riktigt smör, Bregott, crème fraiche, feta ostar och fet yoghurt. Men var försiktig med vanlig mjölk och fil, då de innehåller mycket mjölksocker. Undvik också smaksatta, sockrade och lätta varianter.

Hur gör jag om jag vill gå på restaurang?

Lätt som en plätt. Du tänker bara på handmodellen, skippar potatisen eller pommes fritesen och ber om extra grönsaker istället. Du behöver inte räkna och mäta. Vardagen blir enkel till och med när du vill gå ner i vikt.

Om jag har en superstressig dag och inte hinner laga mat, vad äter jag då?

Då sticker du till pizzerian och tar en kebabsallad, men ber om att få extra mycket dressing. Gå till korvkiosken och köp två korvar utan bröd men med räksallad. Eller så går du in i mataffären och köper en liten burk med skalade räkor, en tub med majonnäs (du äter 1–2 msk) och en burk körsbärstomater. Finns Max i närheten kan du köpa en hamburgare i salladsblad, för det finns på menyn. Och går allt åt skogen kan du alltid köpa en Ramlösa och en påse cashewnötter eller hasselnötter och mandlar och tugga på. Men väljer du nötter ofta kommer du inte att gå ner i vikt.

Får jag dricka alkohol när det är fest?

Nja … ungefär hälften av alla kvinnor kan dricka lite vin och ändå gå ner i vikt. Om du är en av dem brukar jag säga att det är okej med tre glas i veckan under rivstarten. Och då menar jag inte tre glas på en kväll. Och inte stora baljor. Var också uppmärksam, ofta är det inte vinet i sig som är problemet, utan allt annat som slinker ner som chips och smågodis.

Hur länge kan jag hålla på med lchf-kost?

Äter du lchf med grönsaker som jag förespråkar kan du äta lcf för alltid. Väljer du nchf, no carb, så kommer du att missa vissa näringsämnen. Det är inte vår naturliga kost och är inte att rekommendera.

 

3. Lchf enligt Livsmedelsverket

Anette Jansson, enhetschef på Livsmedelsverket, rekommenderar inte lchf som en lösning på vikt- och hälsoproblem på längre sikt. Tvärtemot så går lchf emot Livsmedelsverkets rekommendationer och det ökade intaget av mättat fett kan rent av vara ett hot mot folkhälsan.

– Vi kan se att försäljningen av smör och grädde har ökat oroväckande mycket. För mycket mättat fett kan leda till ökade blodfetter som i sin tur leder till hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon till amelia.se

Kan barn äta lchf?

Att låta sina barn äta enligt lchf är inget som Livsmedelsverket rekommenderar, då barn är i ett tillväxtstadie och gör av med mycket energi. Men istället för snabba kolhydrater rekommenderas fullkornsvarianter av pasta, ris och bröd.

– Det finns inga genvägar till viktnedgång och hälsa. Om man vill gå ner i vikt och bli hälsosammare gäller det att skära ner på snacks, äta varierat i lagom mängd och röra på sig.

Varför ska man lita på Livsmedelsverkets rekommendationer?

Vi tittar på den samlade vetenskapen och väger samman det till en helhet. Vårt mål är att alla ska må bra, och vi utfärdar rekommendationer efter detta.

 

4. Fyra experter om lchf

Hjärnan behöver kolhydrater

Enligt Claude Marcus, professor och fetmaforskare orkar man mindre i fysisk ansträngning, men blir faktiskt lite dummare av lchf. Han syftar på att hjärnan inte får tillräckligt med kolhydrater och att man därför kan bli lite trögtänkt.

Stora risker

– Om vi äter mycket fett stimuleras gallan och bukspottkörteln kraftigt, och det blir en väldig ansträngning. Jag ser stora risker med LCHF, vi är inte gjorda för att proppa i oss mycket fett och protein, säger Charlotte Erlandson Albertsson, dietexpert Lunds universitet.

Lagom är bäst

– Det viktigaste är att man äter vanlig och riktig mat från hela kostcirkeln. Om man äter enligt lchf utesluter man många av de viktiga näringsämnena, säger Irene Mattisson, Livsmedelsverket.

Bättre hälsovärden

– Tittar man på studier som är gjorda på liknande kost så visar det effektivare viktminskning och bättre hälsovärden. Mina patienter har fått bättre blodsocker och kan klara sig med mindre mediciner. Hälsoeffekterna är mer intressant än viktminskningen, säger Andreas Eenfeldt, specialist allmänmedicin.

Källa: Kvällsöppet i TV4

 

Läs också:

Rensa dig i toppform med kylskåpsmetoden!

Recept: Västerbottenpaj enligt lchf