Foto: Getty Images

Läsarfrågan: ”Varför spänner det i brösten?”

Varför spänner det så mycket i brösten, undrar en läsare. Det har antagligen med sjunkande hormonnivåer att göra, säger kvinnoläkaren Susanna Ericsson.

Fråga: Det spänner liksom i mina bröst ibland, det drar och stramar. Jag är 40 år och har inte känt så sedan tonåren. Det känns som när jag var gravid, men det är jag inte. Kan det vara ett symtom på sjunkande hormoner? /Mia

Kvinnoläkaren svarar: Klimakteriet närmar sig

Vad bra att du har kontrollerat att du inte är gravid – det var det första jag tänkte på. Bröstspänningar kan även, som du är inne på, vara ett tecken på förändrade hormonnivåer. 

Du kan förstås ha hamnat i klimakteriet, men eftersom du bara är 40 år skulle det förvåna mig. Vad som är mer troligt är att du hamnat i förklimakteriet, vilket kan pågå i många år. 

Ett av symtomen är just bröstspänningar. Man kan även få större bröst. Andra symtom är torra slemhinnor, koncentrationssvårigheter, svettningar och vallningar. Utebliven eller mycket oregelbunden mens är också vanligt under förklimakteriet, liksom att man lätt blir irriterad. 

Om du känner igen dig i flera av dessa symtom tycker jag att du ska besöka din gynekolog för en undersökning och diskussion. Om det är förklimakteriet eller rentav klimakteriet du hamnat i och symtomen är besvärande kan det vara läge för en hormonbehandling. 

LÄS OCKSÅ: Läsarfrågan: ”Varför får jag mensvärk av spiralen?”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!