Foto: Getty Images

Läsarfrågan: ”Varför får jag mensvärk av spiralen?”

Evelina har haft spiral i tre år men på senare tid får hon ofta kraftiga magsmärtor som påminner om stark mensvärk. Här är kvinnoläkaren Susanna Ericssons råd till henne.

Fråga: Jag satte in en hormonspiral (som håller fem år) för ungefär tre år sedan. I början hade jag värk som var väntad, och som försvann. Men jag fick ändå en molande mensvärk då och då, som gjorde mig kallsvettig och illamående i några minuter innan den försvann. Det har hållit på sedan jag satte in spiralen men jag har alltid tänkt att det var normalt. Men nu efter tre år har värken börjat komma oftare (varannan dag ungefär) och den kan hålla i sig i timmar. Är det normalt? Är det någon rörelse eller något annat som gör att jag får ont? /Evelina

Kvinnoläkaren: Spiralen kan ha flyttat på sig

Nej, det är inte normalt med så mycket smärtor! Buksmärtor som pågår i timmar måste man kolla upp. Spiralen ska knappt märkas efter så många år förutom att den bidrar till mindre mens (oftast har man ingen mens alls med hormonspiral). 

Har du testat dig för klamydia och andra könssjukdomar? En infektion i livmodern och äggledare kan ge smärtor som enda symtom. Det finns också en liten risk att din spiral har flyttat på sig i livmodern och att det är därför du har så ont. 

Spiralens position kan man kontrollera genom att göra en ultraljudsundersökning hos en gynekolog. Om den sitter fel, eller om gynekologen bedömer att den är orsaken till buksmärtorna, så ska man ta bort den. Om gynekologen inte hittar någon orsak till smärtorna så tycker jag att du ska boka en tid till din husläkare för att utreda till exempel tarmsjukdomar. Lycka till! 

LÄS OCKSÅ: ”Varför känns mitt underliv så tungt?”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!