Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Foto: Getty Images
2 AV 3
Foto: Getty Images
3 AV 3

Läsarfrågan: ”Kan jag boosta immunförsvaret med D-vitamin?”

Belinda blir trött och stel i kroppen på vintern. Beror det på D-vitaminbrist? Och stämmer det att D-vitamin kan boosta immunförsvaret? amelias kostrådgivare och PT Frida Lindström reder ut ämnet. 

Fråga: Jag blir trött och stel i kroppen varje höst och vinter. På somrarna blir jag piggare och kroppen känns smidigare igen. Kan det bero på D-vitaminbrist? Kan D-vitamin även stärka immunförsvaret? Hur mycket extra ska jag i så fall ta, och finns det någon risk med det? /Belinda

Svar: Ta gärna extra D-vitamin

Ja, din trötthet och stelhet kan eventuellt bero på D-vitaminbrist. Den dos vi får via kosten, främst från fet fisk, ägg och rapsolja, är försvinnande liten jämfört med den vi får från solen. De flesta på våra breddgrader får för lite D-vitamin under årets mörka månader. 

De flesta på våra breddgrader får för lite D-vitamin under årets mörka månader.

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin (egentligen en grupp av prohormoner) som finns i två huvudsakliga former. D2 och D3, som är lättare för kroppen att ta upp. D-vitamin bidrar till att behålla normal muskelfunktion, ser till att immunsystemet fungerar som det ska och bidrar till normalt upptag av kalcium, fosfor med mera.

Så ta gärna extra D-vitamin, framför allt mellan september och april. Livsmedelsverket rekommenderar ca 800 IE *, men vissa forskare anser att en högre nivå på 2 000–4 000 IE är att rekommendera. Att ta tillskott av D-vitamin är inte farligt om du inte överkonsumerar under lång tid. 

* 1 IE = 0,025 mikrogram

LÄS OCKSÅ: Vinterbad – så kan det förbättra din hälsa