Läkare: Kvinnor borde lägga sig på soffan och slappa efter jobbet

Enligt en dansk undersökning stressar kvinnor ända fram till läggdags, medan män börjar slappna av så fort arbetsdagen är slut. Nu uppmanar överläkaren Ane Marie Thulstrup kvinnor att koppla av mer.

– Vi har hört om motion och diet på recept, men jag menar att vi borde ha "soffa på recept" också, säger hon till danska sajten dr.dk.

Undersökningen har gjorts via analyser av män och kvinnors urin, före och efter arbetsdagen, och visar på stora skillnader på män och kvinnors stressnivåer när de är lediga.

– Stressnivåerna faller rätt snabbt hos männen efter fyratiden medan kvinnors går ner först mellan klockan 22-23, säger Ann Marie Thulstrup somarbetar överläkare vid Arbejdsmedicinsk klinik på Århus universitetssjukhus, till dr.dk.

Enligt studien tyder resultaten på att kvinnor dubbelarbetar, och tar ett större ansvar för hemmet. Enligt SCBägnar kvinnor i Sverige varje dag fyra timmar åt hemarbetemedanmän bara ägnar 3 timmar och 14 minuteråt det. Mest tid lägger kvinnor på matlagning och städning.

För att minska stressen tipsar Anne Marie Thulstrup om att man ska försöka släppa jobbet när man är hemma, och vice versa.

– Man ska lära sig själv att ha fokus på jobbet när man än där och på familjen när man är hemma. Som det ser ut nu sitter många kvinnor och läser jobbmejl på kvällen hemma och funderar på hemmet när de är på jobbet.

Att sänka sina ambitionsnivåer och ta sig tid att bara ligga på sofflocket rekommenderas också.

– Man kan öva på att slappna av i bara tio minuter och bara låta barnen kravla på en om det är det som behövs, sägerAnne Marie Thulstrup.

Så här ser fördelningen av hemarbetet ut i Sverige:

För att minska kvinnors stressnivåer skulle vi på amelia också vilja rekommendera männen att steppa upp och ta ett större ansvar!

Vill du se mer sånt här? Gilla amelia på Facebook så missar du inget!