Många kvinnor får en högre kroppstemperatur under ägglossning. En skillnad på 0,5 till 1 grad är vanligt.
Många kvinnor får en högre kroppstemperatur under ägglossning. En skillnad på 0,5 till 1 grad är vanligt. Foto: Shutterstock (montage)

Kvinnoläkaren: Vanliga tecken på ägglossning – då kan du bli gravid

När vid ägglossning ska man ha sex för att bli gravid? Och hur vet man exakt när man har ägglossning? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson om vanliga tecken och symptom.

Fråga: Hur vet man att man har ägglossning utan att behöva ta ett ägglossningstest? Vilka är de vanligaste kännetecknen? Jag har koll på unge­fär när ägglossningen borde komma eftersom jag räknar dagarna efter mens, men vill veta exakt. Jag brukar få en mensliknande, molande känsla i magen – är det då själva ägget lossnar? Hur lång tid efter det ska man ha sex om man vill bli gravid, eller ska man ha sex innan man ens känner av det? Om man får ont i brösten/bröstvårtorna under menscykeln, är det också ett tecken på ägglossning? /Ägget 

Kvinnoläkaren svarar: Här är kroppens tecken på ägglossning

Om du har regelbunden mens kan du få bra koll på när ägglossningen äger rum genom att räkna baklänges från mensens första dag. Ägglossningen sker normalt 14 dagar (12–16) innan mensen kommer. 

Om du inte har så bra koll på din menscykel, eller inte har regelbunden mens, kan du vara uppmärksam på vissa kroppsliga förändringar. Du har rätt i att molvärken som du beskriver är vanlig vid ägglossning. Värken sitter framför allt i nedre delen av magen och är ofta ensidig (man ägglossar ju bara från en av de två äggstockarna). Den beror bland annat på att några milliliter vätska rinner ut i magen samtidigt som ägget lossnar, eller på att växande äggblåsor skapar spänningar i äggstocken. 

Många kvinnor får en högre kroppstemperatur under ägglossning. En skillnad på 0,5 till 1 grad är vanligt. Vidare så kan man känna sig uppblåst i magen, få ont i brösten och få annorlunda och mer rikliga flytningar. Ofta blir de segare och genomskinliga. Ibland kan det till och med komma en liten blödning vid ägglossning. En del kvinnor blir nedstämda runt tiden för ägglossning, men många beskriver samtidigt ökad sexlust.

Störst chans att bli gravid har du om du har regelbundna samlag under hela månaden, men framförallt några dagar före ägglossning och dagen efter. Därför kan ägglossningstest ändå vara en bra idé, i alla fall under ett par månader så att du lär känna din menscykel. Testet mäter ett ”ägglossningshormon” som börjar stiga 1–2 dagar före ägglossning.

LÄS OCKSÅ: Jag blir inte gravid - varför? Kvinnoläkaren svarar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!