Olika varianter av biffar går att göra av det mesta, till exempel kikärtor. Frys gärna in för att snabbt och enkelt tillaga en god och hälsosam bowl.
Olika varianter av biffar går att göra av det mesta, till exempel kikärtor. Frys gärna in för att snabbt och enkelt tillaga en god och hälsosam bowl.

”Vill äta mer vego – vad är enklast och bäst att laga i vardagen?”

Vad kan man ersätta kött med om man vill äta mer vegetariskt? Finns det några bra stapelvaror att ha hemma, och rätter som är enkla att laga? PT:n och kostrådgivaren Frida ger tips på bra vegomat i vardagen.

Fråga: Jag vill gärna ställa om familjens matvanor från kött till mer vegetariskt, men vilka stapelvaror finns det att ersätta köttet med? Är det quorn som gäller eller finns det andra alternativ? /Rookien

Kostrådgivaren Frida om enkel vego-mat: ”Bönor är ett riktigt bra komplement”

Härligt med mer grönt i köket! Det finns stora hälso­vinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Använd färska råvaror som ger kroppen näring. 

Många vegetariska köttsubstitut har en hel del till­satser, så läs innehållsförteckningen och gör medvetna val. Quorn är gjort av ett svampprotein, myocoprotein, som jäses i stål­tankar och matas med glukos och närings­ämnen. Vill du äta quorn, leta efter naturell och smaksätt den gärna själv. 

Själv tänker jag inte så mycket på att något ska vara ett ”köttsubstitut”, utan försöker skapa vegetariska rätter som smakar och doftar gott med bra näringsinnehåll. Tips: bönor, kikärter och gröna ärter är fantastiskt att blanda med quinoa och gröna blad. 

Dina bästa vänner i köket är bönor av alla de slag, nötter och frön, linser och kikärter. Rosta även nötter och strö dem över sallader. Var generös med härliga kryddor som basilika, ­oregano, timjan och koriander. För lite extra hetta är chili en given favorit. 

LÄS OCKSÅ! Bjud på vegetariskt i helgen: vegopizza med potatis 

Frida Lindström är PT, kostrådgivare, yogalärare och livsstilscoach. Hon brinner för att inspirera till ett aktivt och hälsosamt liv. Vill du ha hjälp med kost eller träning? Mejla till: fråga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson

LÄS OCKSÅ! Vi reder ut: Är all vegetarisk mat automatiskt nyttig? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + solskydds-kit från Nivea för 199 kr. Köp nu!