Supermaten som ökat förbränningen

Här är råvarorna som ökar förbtränningen – och gör dig slank, stark och frisk! Vi tipsar dessutom om de bästa kombinationerna, som ger mer effekt tillsammans.

Det är skillnad på mat och mat. Vissa råvaror gör det lekande lätt för kroppen att förbränna mer och snabbare, samtidigt som vi blir piggare och bygger muskler lättare. Andra drar ner oss och gör oss sega, även om man kan få en temporär pigghet (vi pratar om dig, socker).

Hur man kombinerar råvaror spelar också roll. Ju mer forskning som sker inom näringsområdet, desto mer ser man att man kan få synergieffekter genom att inta viss mat och dryck samtidigt.

Vi kommer väl alla ihåg att man skulle dricka apelsinjuice när blodpudding serverades i skolan, för att järnet lättare skulle tas upp av kroppen? Den typen av powerkombos finns även inom andra områden. Så försök att få i dig så många som möjligt av dessa råvaror varje dag.

Maten som ÖKAR FÖRBRÄNNINGEN

Råvaror som ökar ämnesomsättningen och mättar länge är bra att lägga på minnet om du vill gå ner i vikt.

PUMPAKÄRNOR

Ger och håller din energi och får ämnesomsättningen att springa som en jaguar, ett tips från The good mood diet av läkaren Susan Kleiner.

GRÖNT TE

Alla näringsexperter, personliga tränare och supermodellers favorit – alla är eniga om det gröna teets storhet. Izabella Scorupco dricker till exempel en kanna grönt te varje morgon. Forskningen visar att om man dricker fyra koppar grönt te varje dag så kan man gå ner 2,7 kilo på åtta veckor, utan att ändra vanor i övrigt, enligt American Journal of Clinical Nutrition. Ett ämne med det smidiga namnet epigallokatekingallat är en av förklaringarna, polyfenol som både ökar förbränningen och verkar förebyggande mot fetma, är en annan. Koffeinet spelar också in.

Powerkombo: Grönt te + manukahonung Grönt te är enormt befrämjande för immunförsvaret. Om du lägger i en sked manukahonung, som är än mer immunförsvarsboostande, så kanske du håller dig frisk hela vintern.

MJÖLK

Innehåller kalcium, som vid en studie visade sig göra så att mjölkdrickare förlorade nästan dubbelt så mycket vikt som de med lägre kalciumintag. En av förklaringarna är att de gjorde av med fler kalorier under träning än icke-mjölkdrickarna. Mjölk hjälper också till att boosta ämnesomsättningen, eftersom insulinnivåerna håller sig låga efter en måltid, och det vill man eftersom hög insulinnivå är en signal till kroppen att behålla fett.

CHILIFRUKTER

Capsaicin är ämnet som ger oss en spark i munnen när vi äter chili. Det anses att den ökar kroppstemperaturen och får hjärtat att slå lite snabbare, vilket får oss att bränna fler kalorier. Smyg in färsk chili eller kryddor som cayennepeppar och chilisås i din vardagsmat, strössla och häll över rätter som soppor och omeletter.

Enligt den senaste forskningen kan ett riktigt kryddigt mål mat boosta metabolismen med upp till 25 procent och förbränningen varar upp till tre timmar efter att man slutat äta.

Powerkombo: Chili + kaffe

En studie fra°n Laval University i Quebec i Kanada visade nyligen att män som drack kaffe och åt snacks och måltider pepprade med chili brände ungefär 1 000 fler kalorier per dag än kontrollgruppen.

LINSER

En av favoritråvarorna för Tammy Lakatos Shames, författare till The secret to skinny är linser. De har lågt GI, vilket är en känd viktreglerare, och ger bra mättnadskänsla. 2,4 deciliter linser per dag ger dig 35 procent av ditt dagliga järnbehov – goda nyheter da° upp till 20 procent av alla kvinnor har järnbrist.

När man saknar ett ämne så saktar ämnesomsättningen ner, då kroppen inte har vad den behöver för att jobba effektivt.

KYCKLING

Kyckling ger kroppen bra protein och du bränner ungefär 30 procent av kalorierna under matsmältningen. Ett kycklingbröst

på 300 kalorier förbrukar alltså 90 kalorier. Stärker dessutom immunförsvaret.

FET FISK

Makrill, lax, tonfisk gör så att du känner dig mätt längre och boostar fettförbränningen. Omega-3-oljor kan sänka leptinnivån i din kropp, vilket kopplas ihop med högre kaloriförbränning.

Powerkombo: Fet fisk + massage

Om du kombinerar ett mål med fet fisk med en massage så ökar produktionen av lyckohormonet seratonin med 30 procent i genomsnitt.

FULLKORNSRIS

Din kropp förbrukar dubbelt så många kalorier när du äter brunt ris som när du väljer det vita, polerade. All form av fullkornsmat hjälper dessutom till att hålla blodsockret på jämn nivå, vilket är det bästa sättet att hålla godissuget borta.

YOGHURT

University of Tennessee i Knoxville USA gjorde en studie där det visade sig att personer som jobbade på en viktnedgång och som fick i sig fem deciliter yoghurt per dag, förlorade 22 procent mer vikt och hela 81 procent mer fett runt magen än testpersonerna som inte åt yoghurt.

Förklaringen ligger i att magfett gör att kroppen producerar mer av hormonet kortisol, vilket ger en signal om att lägga pa° sig mer fett. Kalciumet i yoghurten signalerar istället till fettcellerna att ta det lugnt, samtidigt som aminosyrorna i den bränner fett. Yoghurtpersonerna fick dessutom behålla en tredjedel mer muskelmassa, vilket hjälper till att behålla viktminskningen.

Powerkombo: Grekisk yoghurt + kanel

Kanel är stimulerande, vilket minskar sockersuget, och ökar även fettförbränningen. Strössla gärna över lite valnötter, en spansk studie som gjordes över 28 månader visade att de som äter nötter två gånger i veckan hade 31 procents mindre risk för viktökning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!