Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

PT-Fia: Nej, ketos är ingen mirakelkur för viktminskning

Bör man äta enligt ketos om man vill gå ner i vikt? Det undrar amelias läsare Annika. Nej, menar PT-Fia. "Ketos kan ge både fysiska och psykiska biverkningar. Det finns bättre och mer långsiktiga lösningar".

Fråga: På sistone har jag läst om folk som äter enligt ketos, men jag fattar inte hur metoden funkar. Försätter man kroppen i förbränningsläge ­genom att äta en viss mat och på så sätt går ner i vikt? Kan man träna och leva som vanligt under tiden eller blir man väldigt trött? Är det som en strängare LCHF? /Annika

PT-Fia svarar: Se upp för biverkningarna vid ketos

Ketos, eller keto-dieten, innebär kort att man drastiskt skär ner på kolhydratintaget. Det finns viss forskning som tyder på att ketos kan ha betydelse vid viktminskning, men än så länge har det inte visat sig vara någon mirakelkur. Och guess what: Det finns inga.

Istället för att berätta i detalj hur keto-dieten fungerar vill jag uppmuntra dig att söka en mer långsiktig lösning.

Här svarar PT-Fia på läsarnas frågor om kost och träning. Vill du ställa en fråga? Mejla till: Fraga.ptn@amelia.se Foto: Peter Knutson

Anledningen är att några av biverkningarna av ketos är dålig andedräkt (man luktar aceton), mental trötthet och blodsockerfall. Det innebär också ett slags förbud mot kolhydrater, vilket för de allra flesta blir svårt att upprätthålla under en längre tid. Risken är stor att man plötsligt inte vill leva så strikt längre, och då fungerar det ändå inte på sikt.

Många dieter är skapade för att ge kortsiktiga resultat och ger inte bättre hälsa och välmående på lång sikt. Mitt tips till dig är att istället lägga fokus på att hitta en långsiktigt hälsosam och hållbar livsstil, hur trist det än kan låta.

/PT-Fia

 

Fakta: Hälsosam livsstil för långsiktig viktminskning

• Träna. Träna något du tycker är kul (så att du svettas och får flås). 45 min x 3 gånger i veckan. Variera gärna mellan styrka och kondition.

• Ät. Hemlagad och "vanligt" mat: Tänk tallriksmodellen med en tredjedel kolhydrater, en tredjedel protein och en tredjedel grönsaker. Cirka 0,5 dl sås till detta. Och tänk på att äta tillräckligt mycket frukt och grönt under dagen, minst 500 gram per dag. Ät gärna mellanmål mellan måltiderna för att inte få sockerdipp. Minska inte ner på portionerna, utan ät snarare bättre. TIPS. Läs gärna: Behöver du äta MER för att gå ner i vikt?