Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
”Min man lagar bara onyttig mat”, skriver läsaren ”Matglad”.
”Min man lagar bara onyttig mat”, skriver läsaren ”Matglad”.
”Min man lagar bara onyttig mat”, skriver läsaren ”Matglad”.
”Min man lagar bara onyttig mat”, skriver läsaren ”Matglad”. Foto: Shutterstock

”Min man lagar onyttig mat – men jag vill vara hälsosam”

Signaturen ”Matglad” vill leva hälsosamt men hennes man är kock och lagar mat full av socker och fett. amelias coach Frida Lindström, PT, kostrådgivare, yogaläraren och livsstilscoach ger svar.

Jag försöker äta hälsosamt, men min man är kock och lagar fantastisk mat – som innehåller en massa fett och socker ... Han är inte intres-serad av mina nyttigare förslag och är själv smal, vilket jag inte är. Hur ska vi lösa det här? /Matglad

Svar: Det låter som om du vill göra en förändring. Att vilja är steg ett för att det ska bli av, superbra att du hör av dig! Just kombinationen socker och fett ökar inte bara risken för inflammation i kroppen, utan tenderar att göra så att vi stoppar i oss mer mat än vi behöver. Detta sätter blodsockret i gungning, vilket i sin tur ökar aptiten. Det handlar inte bara om vikten – genom att välja hälsosam mat ökar du förutsättningarna för god psykisk hälsa och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

LÄS MER: Mosleymetoden – så (halv)fastar du dig i toppform

Hur tarmarna fungerar påverkar hjärnan och vår mentala kondition. Att träna och äta väl ger ett starkare immunförsvar, mer energi och ett skarpare sinne. Du skriver att din man håller sig smal, men även hans kropp skulle troligen må bättre av justerade mat-vanor. 

”Smal” är inte samma sak som att vara vid god hälsa. Kanske kan ni göra det som ett gemensamt projekt? Gör en hälsoundersökning för att få se era blodvärden. Om ett halvår gör ni om testet och ser förbättringen. Börja med att göra veckodagarna mer hälsosamma.

LÄS OCKSÅ: Biggest loser-experten visar vägen: ”Frossa loss – och gå ner i vikt”

HÄR ÄR NÅGRA ENKLA TIPS:
Testa ljuvliga soppor.
Byt ut feta såser mot guacamole och hummus.
Gör matiga sallader med färgglada grönsaker.
Dra ner på socker och fett.
Lek med nya kryddor och smaker.
Inför mer grönsaker, fisk, nötter, fullkorn, frukt och bär i vardagsmaten.
Börja trampa upp den nya stigen och få med din man.