Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Välkommen på PMS-fika! Sara Norrbom och Susanna Moen har skrivit en bok om kvinnohälsa och kvinnlig biologi.
Välkommen på PMS-fika! Sara Norrbom och Susanna Moen har skrivit en bok om kvinnohälsa och kvinnlig biologi.
Välkommen på PMS-fika! Sara Norrbom och Susanna Moen har skrivit en bok om kvinnohälsa och kvinnlig biologi.
Välkommen på PMS-fika! Sara Norrbom och Susanna Moen har skrivit en bok om kvinnohälsa och kvinnlig biologi.

Lindra din PMS – så anpassar du din livsstil efter menscykeln

Vårt sug, vår aptit och även vårt näringsbehov kan variera under menscykeln. Genom att stötta kroppen med bra mat (och gott fika) så kan vi må bättre vid PMS, mens eller när som helst under månaden – det menar Sara Norrbom och Susanna Moen som har skrivit en hälsobok med fokus på kvinnokroppen.

Att få oss att prata mer om kvinnohälsa och kvinnlig biologi är Sara Norrbom och Susanna Moens drivkraft. Tillsammans har de skrivit boken Womensync.

– Vi vill att kvinnor ska kunna forma sin livsstil utifrån sin biologi. Vad behöver vi för att må bra? Hur kan vi anpassa vår livsstil med näring, fysisk aktivitet och återhämtning utifrån menscykeln för att må så bra som möjligt och för att minska eventuella mensrelaterade symtom? säger Susanna Moen.

Susanna Moen

Ålder: 28.

Familj: Mamma, pappa, bonuspappa, lillebror och lillasyster.

Bor: I Stockholm sedan några månader tillbaka. 

Gör: Driver konceptet Womensync. Arbetar även med HR och är holistisk coach.

Vad är det första som ni skulle förändra för att kvinnoanpassa samhället lite mer?

– Nummer ett är att få en ökad förståelse och medvetenhet om den kvinnliga biologin och vad vår kropp behöver. Idag utgår vi många gånger från en linjär livsstil baserad på den manliga biologin och tar inte hänsyn till att vi kvinnor är cyk­liska. Männens hormoner är relativt lika från dag till dag, medan de kvinnliga hormonerna skiftar under cykelns gång, säger Sara Norrbom. 

Sara Norrbom

Ålder: 28.

Familj: Sambo.

Bor: I Stockholm.

Gör: Driver konceptet Womensync. Designer och grundare av Nor studio. 

– I och med att vi kvinnor är cykliska är det helt naturligt att våra behov förändras under cykeln: aptit och sug, fysisk kapacitet, hur kroppen känns, humör och sömnbehov. Det gäller att lyssna på kroppen och svara med vad den behöver.

Grunden i bokens näringsfilosofi är att öka medvetenheten om hur kvinnors behov kan förändras, och tillgodoses, under menscykelns gång. 

– Det finns forskning som visar hur näring kan användas för att lindra PMS. Utöver den forskningen finns inte mycket information om vilken näring du kan behöva under menscykelns övriga faser, och det väckte en nyfikenhet hos oss, förklarar Susanna Moen. 

Exakt hur vi ska äta, och hur vår kost kan påverka vår menscykel och eventuella problem relaterade till den, saknas det säker forskning om. 

Tipsen i boken bygger på hypoteser, som kan ses som kul vägledning och inspiration. För att äta bra och näringsrikt är förstås viktigt, oavsett var i cykeln du befinner dig. 

– Vad som är vedertaget är att grunden för balanserade hormoner och en fungerande menscykel bottnar i att du får i dig tillräckligt med näring, säger Sara Norrbom.

Ät efter menscykelns faser

I Womensync delas menscykeln in i tre faser: dagarna när vi har mens, dagarna från sista mensdag fram till ägglossning och dagarna efter ägglossning fram till nästa mens. Fas 1 och 2, det vill säga tiden från första mensdag till och med ägglossning, kan variera i längd. Fas 3 är alltid cirka 12–14 dagar, från ägglossning till nästa mens. 

Näringsmaxa vid ägglossning!

Under fas 2 (dagen efter sista mensdag till och med ägglossning) är det vanligt att uppleva mindre hunger som en följd av det stigande östrogenet, som kan sänka aptiten. I och med att ägglossning är menscykelns centrala händelse är det viktigt att kroppen får all den näring den behöver för att driva igenom en ägglossning. Det är i den här fasen som vi förebygger PMS genom att äta bra, med allt som kroppen vill ha – hälsosamma fetter, protein och kolhydrater, gärna tillsammans med kryddor, örter och grön­saker i olika färger.

Ät mer fett vid PMS

I och med att progesteronet ökar efter ägglossning är det naturligt att uppleva starkare hunger i fas 3 (dagen efter ägglossning fram till mens). Det är i den här fasen många kvinnor kan uppleva olika typer av PMS. Därför kan det vara extra fördelaktigt att få i sig högkvalitativa fetter (som till exempel äkta smör eller ghee, avokado, nötter och frön) som bidrar till mättnad samt balanserar både blodsocker och humör i fas 3. 

Powerpannkakor

Bananpannkakorna blir ännu nyttigare och mer mättande om du tillsätter lite fiberhusk. Foto: Sara Norrbom och Susanna Moen / Ur boken Womensync

15 minuter, 1 portion

En perfekt, proteinrik frukost under hela menscykeln som passar lika bra till vardags som till en lyxigare helgbrunch. Variera smaksättning och topping efter vad du är sugen på!

Du behöver:

• 2 ägg

• 1 banan eller ägg

• Äkta smör/ghee/kokosolja att steka i

Alternativ för smaksättning: 

• 1 tsk kakao eller 1 tsk matchapulver.

Gör det nyttigare: Tillsätt 1/2 msk fiberhusk.

1. Mixa ägg och banan med en handmixer, alternativt mosa bananen med en gaffel och vispa samman med ägg med en vanlig visp. 

2. Värm upp stekpannan på me­delvärme, stek i äkta smör, ghee eller kokosolja på båda sidor tills pannkakorna blir gyllenbruna. 

3. Toppa gärna med hallon för C-vitamin, kokosyoghurt, nötsmör för fett och kakaonibs för extra krisp och magnesium.

Blissful brownie bites

Kakao och fina fetter! Det här är precis vad din kropp vill ha, och behöver, före mens. Foto: Sara Norrbom och Susanna Moen / Ur boken Womensync

15 minuter (förberedelser) och några timmar i kylen. 8–15 bitar

Dessa browniebitar är fyllda med kakao som kan öka känslor av lycka och välbefinnande – toppen vid PMS-cravings. De är fullproppade med fina fetter, äkta smör, avokado, nötter och frön.

Lager 1:

2 dl valnötter

1 dl pumpakärnor

10 färska urkärnade dadlar

3/4 dl kakao

2 msk ghee/äkta smör

1 tsk äkta vaniljpulver

3/4 tsk jodberikat salt

Lager 2:

1 mogen avokado

1 1/2 msk svensk flytande honung

1 1/2 msk neutral kokosolja

2 msk kakao

Topping: Kakaonibs

Lager 1: Mixa valnötter och pumpakärnor till ett fint mjöl i en matberedare. Kärna ur dadlarna. Blanda i resterande ingredienser och mixa tills du fått en jämn smet. Tryck ut smeten på ett bakplåts-papper i en matlåda eller form.

Lager 2: Skeda ur avokadon och mixa samman alla ingredienser förutom kakaonibs med en handmixer tills du får en jämn smet. Bred ut smeten över lager 1 och sprinkla över kakanobisen. Förvara i frysen i några timmar innan du äter dem. Dela i små rutor med en kniv. Det går att äta bitarna direkt, men vi älskar att äta dem lätt tinade från frysen.

LÄS OCKSÅ: Håll koll på hormonerna och hitta din må-bra vikt