Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hälsa är ett livslångt projekt – ibland gör vi bra val, ibland sämre.
Hälsa är ett livslångt projekt – ibland gör vi bra val, ibland sämre.
Hälsa är ett livslångt projekt – ibland gör vi bra val, ibland sämre.
Hälsa är ett livslångt projekt – ibland gör vi bra val, ibland sämre. Foto: Shutterstock (montage)

Hur blir jag av med sötsuget? Psykologen svarar

Hur blir man av med sitt sötsug? Den undrar amelias läsare Lily som kämpar med vikten. Hon lyckas ”hålla sig” från socker i några veckor, men faller alltid tillbaka. 

Fråga: Jag vill så gärna gå ner några kilo i vikt men jag älskar fika och fet mat. Allt med kalorier i. Jag lyckas ibland vara nyttig i några veckor och kroppen svarar med viktnedgång, men ändå så går jag upp igen. Hur stoppar jag detta enorma sötsug?
/Lily

Psykologen om sötsug: Du behöver inte sluta helt med socker

Vi lever i en miljö där det är svårt att göra det som våra kroppar mår bäst av. Tyvärr visar det mesta av forskningen på området att det inte finns en enkel lösning. De flesta som går ner i vikt går upp igen. Så du behöver verkligen inte skämmas. 

En bra lösning finns i att försöka göra sitt bästa för att leva sunt varje dag. En del dagar lyckas vi, andra går det mindre bra. Varje dag som du äter sunt är en seger, för varje ny dag spelar roll för hälsan. Låt dig inte tryckas ner av de motgångar du upplevt. Det är värt att leva sunt just idag, oavsett vad du åt förra året, igår eller för en liten stund sedan. Låt dig inte heller tryckas ner av tanken att du inte kommer att klara att leva sunt varje dag. Påminn dig om att din hälsa påverkas positivt av varje enskild dag som du är snäll mot din kropp. 

När fikat dukas fram på jobbet behöver du inte tänka att du aldrig får vara med. Men du kan fråga dig ”Är just idag en dag då jag ska delta – eller är just idag en dag då jag hellre vill vara snäll mot kroppen och avstå (eller ta en halv portion för den delen?)”.

Om inser att det är ett livslångt projekt, som du aldrig blir klar med, så kommer du att upptäcka att du blir bättre och bättre på det här. Jag tror även att det vore bra för dig att forska vidare i litteratur som finns om vilken kost som driver sockersug. På det området kan du hitta många bra artiklar i amelia. Jag önskar dig lycka till!

LÄS BLAND ANNAT:

• Ofta trött och sötsugen? Mät dina värden – och bli din egen hälsoexpert
Behöver du äta MER för att gå ner i vikt och minska sötsug? Biggest Loser-rådgivarne om hur det funkar
10 råvaror du ska äta om du vill må bra – och hålla dig pigg
Vad gör mellanmål för nytta egentligen? amelia reder ut! 

LÄS OCKSÅ: Minskar krom sötsuget? amelia tittar närmare på mirakelpillret krom