Foto: Shutterstock

Håll koll på hormonerna och hitta din må-bra vikt

Tycks dina extrakilon omöjliga att bli av med? Känns det som om kroppen motarbetar dig? Eller pendlar du ständigt i vikt? Hälsocoachen Anna Hallén Buitenhuis har skapat metoden ACT/ALP som med hjälp av biokemi och känslokoll får människor att rasa i vikt. – Hormonerna är viktigare än kalorierna, säger hon.

Tio procent handlar om maten – resten om livet mellan måltiderna. Det är hälsocoachen och kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis övertygelse.

– Vi måste komma bort från fokuset på själva maten och i stället fokusera på det som händer i mellanrummen mellan måltiderna. Livet, med andra ord. 

Lyckas du inte gå ner i vikt är det inte alltid maten som är problemet, säger hon.

Hälsocoachen och kostrådgivaren Anna Hallén Buitenhuis är författare till ett flertal böcker med fokus på kost och viktnedgång. Foto: LARS JANSSON / FOTO: LARS JANSSON WWW.LJFAB.SE

Anna är författare till ett flertal böcker med fokus på kost och viktnedgång. De senaste åren har hon utbildat sig inom biokemi för att verkligen förstå processerna i kroppen.

– Jag har själv en bakgrund som överviktig, och har trillat i många fällor. Därför har jag funderat mycket på varför det är så svårt att behålla vikten efter en viktnedgång. Jag intresse rar mig för vad som kan motivera oss att gå ner i vikt och sedan fortsätta äta rätt, förklarar hon.

Hitta hormonbalansen

Hennes metod heter ACT/ALP, en förkortning som kommer från acceptance and commitment therapy vilket är en form av KBT-terapi. 

Metoden hjälper människor att hitta ett förhållningssätt till sina tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och värdefullt liv. Den andra delen av namnet, ALP, står för Annas livsstils protokoll. Det handlar om maten och om hur kostens sammansättning påverkar lymfsystemet och våra hormoner, där insulin, sköldkörtelhormonet T3 och mättnadshormotet leptin har avgörande roller. 

Enkelt förklarat så är balanserade hormonnivåer viktigt för att vi ska kunna hålla en sund vikt. Här spelar vårt så kallade mättnadshormon leptin en avgörande roll. Hormonet utsöndras av fettceller när vi ätit och talar om för hjärnan att vi är mätta. Låga nivåer av leptin leder till hunger och sänkt ämnesomsättning, och vice versa. 

Överviktiga personer har höga leptinnivåer eftersom det produceras i fettcellerna. Man har dock upptäckt att många överviktiga har utvecklat leptinresistens, vilket innebär att kroppens förmåga att reagera på ämnet är nedsatt. Hjärnan kan luras att kroppen svälter eftersom den inte känner av leptinet. Då kompenserar den med att göra oss ännu hungrigare.

– Jag har lagt mycket fokus på leptin. Det finns inte så mycket forskning om det här hormonet – men det finns tre hypoteser kring hur du kan komma tillrätta med ett bångstyrigt leptin, förklarar Anna. 

Hennes huvudtips för hur det går till är att skapa ett stabilt insulin genom att äta regelbundet. En annan viktig del är att äta en stor frukost.  

– När kroppen inte får mat minskar halten av leptin, och ämnesomsättningen sjunker. Kroppen vill då hushålla med sina reserver. Vi vill instället kicka i gång förbränningen, då måste vi visa kroppen att den får vad den behöver.  En stor frukost betyder gott om mat. Då stiger halten av leptin och kroppen vågar släppa på sina ”reserver”, förklarar hon.

Är rätt kolhydrater

Enligt Anna Hallén Buitenhuis metod är det bra att äta mycket kolhydrater i form av grönsaker och rotfrukter på kvällen. 

– Kroppen blir trygg när den känner mättnad, vilket i sin tur leder till att den vågar öka förbränningen, menar hon. 

Kostprogrammet som ingår i Annas metod är utformat för att balansera hormonerna insulin, leptin och T3.

– Jag har även tagit hänsyn till signalsubstanserna dopamin och serotonin. Det är otroligt komplext med kroppens biokemi. Men min övertygelse är att hormonerna – och matens sammansättning – är betydligt viktigare än kalorierna vid en viktnedgång. 

Anna har utvecklat ett särskilt kostschema som, enligt hennes teorier, får hormonerna att samarbeta som allra bäst. I stora drag går det ut på att äta sig mätt på en bra frukost och att variera kosten med protein (gärna skaldjur varje vecka), fett, kolhydrater och mycket grönsaker och rotfrukter. En minskning av mejeriprodukter, gluten och socker rekommenderas. På kvällarna tipsar Anna om att äta mycket grönsaker för att ge kroppen kolhydrater och skänka mättnad. 

En dag i veckan under 12 veckor förespråkar hon en ”grönsaksdag”, då du äter tre till fem måltider bestående enbart av grönt i olika former.

– Tarmbakterierna får massor av nyttiga fibrer samtidigt som både lever och njurar får vila från de tunga proteinerna, säger Anna Hallén Buitenhuis.

”Ge hjärnan vad den vill ha”

Hon understryker att maten bara är en liten del. Livet mellan måltiderna är viktigast. För många kan det räcka med att börja tillgodose hjärnans sanna behov för att minska i vikt.

– Sluta tänka på mat och fokusera på det som är viktigt och värdefullt för dig. Vad fyller du livet med om du vill unna dig något? Vad ger dig trygghet och energi? Vad drömmer du om som inte går att tugga på eller dricka? Att hitta det här ger motivationen som får dig att lyckas. Det handlar också om biokemi, förklarar Anna.

När vi småäter mellan måltiderna är det sällan för att vi är hungriga. Istället försöker vi döva jobbiga känslor, förklarar hon. Och känslor hänger ihop med signalsubstanserna serotonin och dopamin. 

– När hjärnan suktar efter serotonin så känner du oro, stress eller rädsla. Den känslan kan dämpas för stunden av att du sätter dig i soffan och tuggar på något. 

Du tröstäter. 

– Fundera i stället på vad som skapar lugn, trygghet och glädje för dig. Skriv en seroto-nin-lista med exempel på sådant som får dig att må bra. När du sedan blir sugen, då kan du välja att ge hjärnan serotonin genom att tröstäta eller från något av det du har skrivit upp på din lista. Valet är alltid ditt, det är viktigt att komma ihåg, säger Anna.

Hitta det du tycker om att göra

En annan anledning till att vi blir sugna på mat eller sötsaker är att kroppen suktar efter dopamin.

– Då vill hjärnan att något ska hända. När inget händer blir du uttråkad och trött. 

Kroppen vill bli pigg och du äter för att få energi. Men det ger bara tillfällig tillfredsställelse – snart går du till kylskåpet igen. Ge hjärnan vad den vill ha, men inte i form av mat eller dryck. 

Välj något från din dopaminlista, där du har skrivit ner sådant som ökar dopaminet hos dig. Vad tycker du om att göra? Vad får det att pirra i magen? Kroppen och hjärnan hänger ihop och viktnedgång handlar om mer än maten. 

Få hormonbalans genom maten, och ge din hjärna vad den behöver för att stå emot suget, då blir det enligt Anna Hallén Buitenhuis lätt att gå ner i vikt. 

Foto: Shutterstock

Skriv en må bra-lista!

Börja med att skriva en dopaminlista och en serotoninlista. Syftet är att tydliggöra vad som får dig att känna glädje och trygghet – som inte involverar mat eller godis:

•Vad tar dig ur uttråkning? 

•Vad kan du göra för att få roligare vardagar? 

•Vad får dig att skratta? 

•Vad får det att pirra i din mage? 

• Vad skapar spänning för dig?

•Vad ger dig stimulans?

•Vad väcker din kreativitet

Skriv en serotoninlista!  

Äter du när du är ledsen? Anteckna sådant som får dig att känna lugn och trygghet:

•Vad skapar trygghet och vila i ditt liv? 

•Vem är din trygghet? 

•Var finns din trygghet?

•Vad är vila för dig?

•Vad behöver du när du är orolig?

•Vad behöver du för att minska påverkan av stress och oro?

LÄS OCKSÅ: Lotten tog kontroll över sitt känsloätande: ”Jag gick ner 50 kilo med KBT”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!